Skitterphoto / Pixabay
Skitterphoto / Pixabay

 

Руският президент Владимир Путин и саудитският заместник-престолонаследник принц Мохамед ибн Салман се обявиха за засилване на двустранното сътрудничество, особено в петролния сектор. Това стана в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в китайския град Ханчжоу.

“Придаваме голямо значение на укрепването на взаимно изгодното сътрудничество със Саудитска Арабия. Това се отнася както за двустранните отношения, предвид факта, че ние сме най-големите износители на петрол (в света), така и международните въпроси”, заяви руският президент.

Путин подчерта, че “без Саудитска Арабия не може да бъде решен никой важен проблем в (Близкия изток)”.

Отношенията между Москва и Рияд са стратегически, отбеляза принц Ибн Салман. Той изтъкна, че “без участието на Русия и Саудитска Арабия не може да има стабилна политика в петролния сектор”.

Цените на “черното злато” паднаха рязко през последните две години, припомня Франс прес. Това се отрази тежко на икономиките на страните производители на петрол като Русия, която и без това е отслабена в резултат на западните санкции заради конфликта в Украйна.

От друга страна, Саудитска Арабия показва все по-хладно отношение към САЩ след сделката за иранската ядрена програма, която върна Техеран на сцената на международната политика, а петролните залежи на Иран – на световния пазар.

Саудитският заместник-престолонаследник изрази увереност, че сътрудничеството с Русия ще бъде печелившо за двете страни в петролния сектор. Той заяви това на фона на спекулациите за евентуално замразяване на добива на петрол на сегашното му равнище от основните страни износители, отбелязва Франс прес. След края на срещата обаче не бе обявено каквото и да било споразумение в тази област.

Русия е най-големият износител на енергийни ресурси в света, като износа на петрол и газ образува около 40 процента от приходите в бюджета. Москва се бори с най-сериозната си икономическа рецесия в последните 20 години, причинена от ниските цени на петрола.

Саудитска Арабия се нуждае от минимален праг от 85$ за барел петрол на световните пазари, за да поддържа своята изцяло зависима от петрола икономика. Валутните резерви на страната в размер от 700 милиарда долара все още не позволяват финансови сътресения.

oilpr

Кой е принц Салман?

30-годишният Мохаммед бин Салман е любимият син на 80-годишния крал Салман бин Абдулазиз, за когото се предполага, че страда от деменция и не може да управлява сам. В медиини публикации в последните две години бин Салман е представян като реформатор, който е твърдо решен да модернизира саудитската икономика с цел да подготви страната си за времената, в които петролните запаси ще са изчерпани.

В този дух е и първото му телевизионно интервю от пролетта на тази година, излъчено по “Ал Арабия”.

 

В Европа обаче той има противоречива слава. В края на миналата година германското външно разузнаване БНД публикува документ, в който се твърди, че Саудитска Арабия е възприела “импулсивна политика на интервенция”.

В Сирия Салман е подкрепил създаването на “Армията на завоеванието”, съставена основно от “Джабхат ан Нусра” и други идеологическо близки формации. В Йемен пък Рияд започна военновъздушна кампания срещу бунтовниците хути, която няма изгледи да приключи.

Според германците, нито едно от тези действия, подети от принц Мохамед, не може да се нарече успешно, но те му спечелиха подкрепа у дома. Германското разузнаване предупреждава, че концентрацията на толкова много власт в един човек “крие риск, че в опитите да се утвърди като наследник на баща си той може да прекали”.