kidalepo

“Ужасни и потресаващи”. Така изглеждат нещата в древния и някога величествен град Алепо в очите на ръководителката на делегацията на Международния комитет на Червения кръст Мариан Гасер, която неотдавна бе в сирийския град.

“Чуваме, че десетки цивилни загиват всеки ден и още много биват ранени от снаряди, ракети и минометен огън”, каза Гасер. “Бомбардировките са непрестанни. Насилието застрашава живота на стотици хиляди хора, техните домове и препитание”.

Почти непрестанни изглеждат и военните престъпления. Военновъздушните сили на сирийския президент Башар Асад и неговия основен поддръжник, руския президент Владимир Путин, нанасят удари по жилищни сгради, пекарни и – което е техния специалитет – болници и поликлиники. Организацията на обединените нации разследва достоверни информации, според които Асад отново е използвал химически оръжия, в конкретния случай хлор.

Прекъснато е водоснабдяването на зони, където живеят стотици хиляди хора.

Последните оцелели лекари в контролираната от бунтовници половина на Алепо преди дни помолиха за помощ американския президент Барак Обама. “Светът гледа отстрани, коментира колко е “сложна” ситуацията в Сирия и не прави нищо да ни защити”, написаха те.

 

“Тежестта на отговорността за престъпленията на сирийското правителство и руския му съюзник трябва следователно да бъде споделена от тези, които им позволяват да продължат с действията си, включително от САЩ”.

Защо тези смели, изпаднали в окаяно положение лекари търсят спасение от Обама? Може би някой от тях си спомня как е чул в ужасния грохот на войната обещанието на президента да се застъпи за сирийците, “подложени на неописуема жестокост само защото настояват за основните си човешки права”.

Обама направи това обещание в реч в Мемориалния музей на Холокоста в САЩ през април 2012 година. Той се похвали, че пръв от всички американски президенти е издал указ, според който предотвратяването на масови зверства е “от основен интерес на националната сигурност и изконна морална отговорност на САЩ”. Той предупреди, че това не означава, че САЩ ще се “намесват с военни средства всеки път, когато по света има несправедливост”. Но що се отнася до Сирия, Обама бе ясен.

“Сирийският народ не се е предал, така че и ние не можем да се предадем”, каза Обама. “Ще продължим да засилваме натиска с помощта на съюзници и партньори да изолираме още повече Асад и неговия режим, така че тези, които се застъпват за Асад, да знаят, че залагат на губеща карта”.

От изказването на Обама, уви, изтече много време, през което бяха извършени много зверства. По данни на Червения кръст над 12 милиона сирийци – половината от предвоенното население – бяха прогонени от домовете си, а още милиони са под обсада. Стотици хиляди са убити, над един милион бяха ранени. Иран и Русия продължават да залагат на режима на Асад. Обама вече не обещава да бъде на страната на сирийския народ, въпреки че е напълно наясно каква е неговата участ.

“Режимът и неговите съюзници извършват яростни нападения по беззащитни цивилни, обсади на градове като Алепо, както е правено през Средновековието, и не позволяват на храната да достигне до умиращите от глад семейства”, каза Обама този месец на пресконференция в Пентагона.

Реакцията на правителството обаче не се е променила – комбинация от половинчата подкрепа за бунтовници, които по необходимост гравитират все повече около по-радикални групировки, настояване пред руснаците да се държат по-добре и размахване на пръст.

“Положението е плачевно”, каза президентът при посещението си в Пентагона. Това надали стопля душите на хората в Алепо. /БТА/

Източник:

Washington+Post+Logo-+Synapsify+Home+Page