Ердоган и Путин. Снимка: Пресс-служба Президента Российской Федерации
Ердоган и Путин. Снимка: Пресс-служба Президента Российской Федерации.

 

Серкан Демирташ, в. “Хюриет дейли нюз”

Мнозина определиха срещата между президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин в Санкт Петербург на 9 август – почти девет месеца, след като двамата се срещнаха покрай срещата на върха на Г-20 в Анталия – за историческа по три основни причини.

Първо, срещата в Санкт Петербург бележи нова глава в отношенията между Анкара и Москва след продължила месеци криза заради свалянето на руски боен самолет в края на ноември 2015 г.

Второ, визитата на Ердоган в Русия идва в момент, когато отношенията на Турция със западния блок са ударили дъното и следователно, буди предположения за нов съюз между Анкара и Москва, особено по регионалните въпроси.

Трето, това е първото посещение на Ердоган зад граница след опита за преврат, на което турският президент изрази благодарност към своя домакин за незабавната и безусловна подкрепа, за разлика от поведението на европейските страни, към турското правителство след 15 юли.

Последствията от срещата Ердоган-Путин със сигурност ще се изяснят през следващите дни и седмици, особено в полето на икономическото, търговското и енергийното сътрудничество, тъй като и двете страни имат силен интерес да ги развият.

“Турски поток” изглежда получи зелена улица и от двете страни, а АЕЦ Аккую бе окачествен като стратегическа инвестиция. Отменянето на санкциите срещу турски земеделски продукти и турските строителни компании в Русия и възобновяването на чартърните полети са непосредствените резултати от вчерашната среща. Те ще бъдат част от средносрочен план за действие за насърчаване на отношенията в тези области.

Наред с всички тези въпроси в дневния ред, двамата лидери обърнаха голямо внимание и на Сирия. Всъщност, най-силното послание по този въпрос бе изпратено от Ердоган още преди визитата в Русия. В интервю за руските медии Ердоган определи Русия като “най-важният и основен актьор в установяването на мир в Сирия”.

“Аз съм на мнение, че Турция и Русия трябва да направят заедно стъпки за разрешаването на този въпрос”, подчерта той.

Президентът на Турция предложи също за създаването на нов механизъм за Сирия с участието на още някои страни.

Окачествяването от Ердоган на Русия като “главният актьор” във връзка с развитията в Сирия изглежда е открито послание към западните му съюзници, особено към САЩ, с които Турция си сътрудничи в усилията за изкореняване на “Ислямска държава”.

Това изявление не означава непременно, че Турция ще спре изцяло партньорствата си с ръководената от САЩ международна коалиция срещу ИД, но ясно предвещава потенциална промяна в приоритетите и партньорите на Анкара по отношение на Сирия. /БТА/

източник:hyu