Unsplash / Pixabay

 

Михайло Йовичевич, в. “Блиц”, Сърбия

Ислямска държава вербува на Балканите най-често малолетни момичета, за да се омъжват за джихадисти, или омъжени жени, които заминават за бойните полета със съпрузите си, а след това набират нови членове и възпитават децата си в духа на джихада.

Това обяснява за “Блиц” Аурелия Дан, участник в проучване на Белградския център за политика на сигурността за набирането на жени от Западните Балкани за Ислямска държава. Когато през ноември миналата година Елма Душинац /22/, гражданка на Сърбия, бе арестувана в Босна и Херцеговина по подозрения във връзки с ИД, семейството й бе шокирано. Баща й Бечир невярващо заяви за “Блиц”, че дъщеря му се е радикализирала под влиянието на съпруга си Енес Мешич, който вече е бил арестуван за връзки с радикални ислямистки групи. Тя се запознала с него във Фейсбук.

Разузнавателните служби на Сърбия  Босна и Херцеговина подозират, че Елма набира други млади жени в Косово, в Санджак и Босна за борба на страната на ислямския халифат, както и че е обучена за терористични нападения.

Поради недостиг на конкретни доказателства момичето само е прогонено от територията на Босна и Херцеговина и върнато на семейството, което я изпратило в родното й място Косовска Митровица. Кое привлича жените към джихадистите в Ислямска държава:

– високата безработица и бедността

– дискриминацията и маргинализацията

– пропагандата по интернет

– предложения за женитба или убеждаване от страна на съпруга

“Имам още двама синове и дъщеря, на никого от тях не му е ясно какво става с Елма. Ще трябва отново да я уча на всичко добро, както правех, когато беше малка, ще я възпитавам така, че да бъде пример за другите”, обясняваше тогава баща й. Елма изцяло съвпада с профила на жените, които се присъединяват към ИД. Ролята им често се подценява, защото се смята, че жените са миролюбиви и не са склонни към насилие, подчертава Ауреля Дан.

“Ислямска държава е известна с това, че злоупотребява с положението на жените, както и че застрашава правата им по най-брутален начин. Погрешно е да се твърди обаче, че жените като цяло са жертви, както и че имат изключително пасивна роля в терористичните актове. Присъствието им в ИД е значително и представлява потенциално висок риск за сигурността на тези територии”, казва г-жа Дан.

Жените са привлечени от радикализма по същия начин, по който и мъжете, като има няколко разлики, свързани с традиционната роля на жените – като майки, които ще подготвят синовете си и дъщерите си за борба на страната на ислямистите, и като съпруги, които ще подкрепят фанатично и докрай съпрузите си в тази борба.

“Затова жените представляват здраво звено в омагьосания кръг на радикализиране на хората”, казва в заключение г-жа Дан.