RTGulen

В навечерието на срещата между Реджеп Ердоган и Владимир Путин на 9 август, руският телевизионен канал RT направи нещо изключително интересно. Репортер на американската редакция на телевизията посети дома на човека, който Анкара обвинява за неуспешния опит за преврат.

Журналистът Калеп Маупин пътува до строго пазения дом на Фетхуллах Гюлен в Пенсилвания. От редакцията уточняват, че „са били поканени” и че независимо от факта, че „турският проповедник не разговаря с пресата”, той е дал ясно да се разбере, че той не е напуснал строго охранявания си имот в САЩ.

Тази демонстрация идва в отговор на твърденията на министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавошоглу, че Гюлен „може да е отпътувал в посока на много и различни държави”.

Няколко часа след неуспешния опит за преврат в нощта на 15-ти юли, турският президент Реджеп Таийп Ердоган обвини Гюлен и неговите подръжници.

Властите в Анкара настояват той да бъде арестуват и екстрадиран от САЩ. Вашингтон обаче многократно заяви, че се нуждае от доказателства за връзка на Гюлен с преврата преди да реши дали да удовлетвори молбата.

Източник: rt