stux / Pixabay

От началото на този месец, Норвегия вече няма посолство в България. Мисията на страната в Букурещ поема всички дейности, свързани с разрешителните за работа и пребиваване, както и консулските дейности за българи. Финландското посолство в София пък ще поеме кандидатите за виза, които искат да заминат за Норвегия. 

Ще бъдат затворени и мисиите в Астана (Казахстан), Лусака (Замбия) и Хараре (Зимбабве). Осло ще засили присъствието си в Хаити и Южна Индия, където ще открие ново генерално консулство.

“Министерството трябва да се адаптира към промените в света, взимайки предвид наличните ресурси за поддържане на мисии зад граница. Структурата на ведомството, разположението, задачите и приоритетите на мисиите в чужбина трябва непрекъснато да бъдат подлагани на оценка”, коментира министър Бьорге Бренде в края на миналата година.

Страната не е част от ЕС и има ангажимент да отделя средства под формата на грантове за страните членки в замяна на достъпа до единния пазар на съюза. По официални данни на външното министерство за периода 2009 – 2016 г. само за България са предвидени 126.6 милиона евро.

Бяха създадени десетки проекти, които бяха финансирани с пари от тези фондове.

На този фон:  Европарите за България може би са в ръцете на... финландските депутати

Разбери какво се случва. Още преди да се е случило.

По-голямата част от информацията тук не може да бъде получена чрез традиционните медии. Ние анализираме събития, които скоро се превръщат в новини. И ще ви уведомим за всичко важно по email.

Продължи да четеш