Etereuti / Pixabay

 

На 24 ноември миналата година, турската авиация свали руски военен самолет, който наруши турското въздушно пространство, близо до границата със Сирия. След инцидента министър-председателят на Турция заяви:

„Ние искаме всички да разберат, че предприемаме всички необходими мерки, когато са заплашени нашето съществува, животът и честта ни като граждани”.

„Това е наше международно право и задължение да предприемем всички мерки срещу нарушителите на нашите въздушни и наземни граници”.

„Седемдесет и един милиона турци са щастливи и горди от действието на Въоръжените ни сили”.

След инцидента президента Реджеп Таийп Ердоган заяви:

„Каква работа имат руснаците в Сирия”?

„Ако още веднъж границите ни бъдат нарушени, Турция ще реагира по същия начин”.

„Тези, които нарушиха нашето въздушно пространство трябва да ни се извинят. За мен е трудно да приема, че от Руция се очаква да предприеме първата стъпка”. Този цитат е около месец преди Ердоган да се извини на Владимир Путин.

Външният министър Мевлют Чавушоглу каза: „Ние не трябва да се извиняваме за инцидент, в който сме прави”.

Чудесно.

Как обаче тази история се появи в нашия вестник след преврата от 15-ти юли:

„Двамата пилоти, които имат роля в свалянето на руския самолет през ноември са задържани след неуспешния опит за преврат в Турция”.

Междувременно, президентът Ердоган предположи, че „тези пилоти може да са свързани с Пенсилваня(където се намира Гюлен). И че те ще бъдат разследвани”.

У нас цялото това се нарича „нашата принципна външна политика”.

Не случайно преди месец президентът Ердоган се отрече от някога страстната си защита за флотилията на „Мави Мармара” и разкритикува организаторите, които някога той виждаше като герои и невинни активисти.

Изглежда, че наближават дните, когато ще бъдат обвинени „терористични групи”, които са настроили Турция на Ердоган срещу Сирия на Башар Асад една срещу друга. Тези дни не са толкова далеч…

Автор: Burak Bekdil

hyu