Цялото интервю с Ердоган пред “Ал Джазира”.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че е възможно двамата турски пилоти, които свалиха руския самолет Су-24 през ноември 2015 г., да са свързани с организацията на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, когото президентът обвинява, че е организирал опита за преврат в Турция.

Двамата пилоти са арестувани. 

“Може и те да имат връзки с Пенсилвания /където живее Гюлен – бел. ред./. Разбира се, най-добре ще е правосъдието да ги разпита. Те може би имат връзка с тази група. Нямаме обаче ясни доказателства, че това е свързано с инцидента с руския самолет”, каза Ердоган в интервю за телевизия Ал Джазира.

Ердоган каза също, че е възможно някои държави да са замесени в опита за преврат, в който загинаха почти 300 души и няколкостотин бяха ранени.

Това се случва на фона на все по-силно затопляне на отношенията между Турция и Русия. Анализатори вече коментират, че публично наказание на двамата пилоти ще бъде възприето като жест към Москва, въпреки че при свалянето на самолета военните са изпълнявали заповедите на своите командири.

Очаква се Ердоган да направи първото си задгранично пътуване в Русия в първите дни на август. “Срещата се подготвя по дипломатически канали. Споразумяхме се тя да е в първата десетдневка на август и да е в Руската федерация”, цитира агенция “Доган” думите от пресконференция на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

На този фон:  НАТО солидарни с България по повод "дестабилизиращите действия на Русия"

Разбери какво се случва. Още преди да се е случило.

По-голямата част от информацията тук не може да бъде получена чрез традиционните медии. Ние анализираме събития, които скоро се превръщат в новини. И ще ви уведомим за всичко важно по email.

Продължи да четеш

Годишна конференция на външната иранска опозиция… С активно балканско участие

В началото на седмицата завърши традиционната годишна конференция на основната иранска опозиционна…