Цялото интервю с Ердоган пред “Ал Джазира”.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че е възможно двамата турски пилоти, които свалиха руския самолет Су-24 през ноември 2015 г., да са свързани с организацията на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, когото президентът обвинява, че е организирал опита за преврат в Турция.

Двамата пилоти са арестувани. 

“Може и те да имат връзки с Пенсилвания /където живее Гюлен – бел. ред./. Разбира се, най-добре ще е правосъдието да ги разпита. Те може би имат връзка с тази група. Нямаме обаче ясни доказателства, че това е свързано с инцидента с руския самолет”, каза Ердоган в интервю за телевизия Ал Джазира.

Ердоган каза също, че е възможно някои държави да са замесени в опита за преврат, в който загинаха почти 300 души и няколкостотин бяха ранени.

Това се случва на фона на все по-силно затопляне на отношенията между Турция и Русия. Анализатори вече коментират, че публично наказание на двамата пилоти ще бъде възприето като жест към Москва, въпреки че при свалянето на самолета военните са изпълнявали заповедите на своите командири.

Очаква се Ердоган да направи първото си задгранично пътуване в Русия в първите дни на август. “Срещата се подготвя по дипломатически канали. Споразумяхме се тя да е в първата десетдневка на август и да е в Руската федерация”, цитира агенция “Доган” думите от пресконференция на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.