cnn

Три дни след неуспешния опит за военен преврат в Турция се наблюдава висока дипломатическа активност от страна на Анкара. Турция е изпълнена с решимост заедно с Иран и Русия да предприема усилия за възстановяването на мира и стабилността в региона. Това заявил турският президент Реджеп Тайип Ердоган в телефонен разговор с иранския колега Хасан Рохани, предаде ТАСС, позававайки се на иранската агенция ИРНА.

Ние днес повече отпреди сме изпълнени с решимост ръка за ръка с Иран и Русия, във взаимодействие с тях да способстваме за решаването на регионални проблеми и възнамеряваме да активизираме усилията за възстановяването на мира и стабилността в региона, заявил Ердоган, цитиран от ИРНА.

Той информирал Рохани за ситуацията в Турция. В момента ситуацията се нормализира, но засега е рано да се говори, че всичко е приключило, заявил Ердоган.

От своя страна Рохани похвалил мъжеството и политическата злялост на турския народ, който защитил законните власти.

Междувременно, Ердоган публично поиска от САЩ турският духовник и бивш съюзик на Ердоган – Фетхуллах Гюлен да бъде екстрадиран. В интервю пред американската телевизия Си Ен Ен, турският президент разказа, че се е разминал за минути със смъртта, преди превратаджиите да бомбардират курорта в югоизточна Турция, където той е бил на почивка миналия уикенд, предаде Асошиейтед прес.

В интервюто, излъчено снощи, Ердоган каза, че войници, подкрепящи преврата, убили двама негови телохранители при нападението срещу курорта през нощта в петък срещу събота. “Ако бях останал още 10-15 минути, щях да бъда убит или пленен”, каза пред Си Ен Ен Ердоган, на когото превеждаше преводач, осигурен от турското президенство, отбелязва АП.

Той настоя Съединените щати да екстрадират в Турция ислямския духовник Фетхуллах Гюлен заради ролята му в осуетения опит за преврат, предаде Ройтерс. “Имаме споразумение за взаимна екстрадиция на престъпници”, каза турският президент. “Трябва да има реципрочност в тези неща, дори той да е гражданин на Съединените щати. САЩ не бива да държат подобен терорист. Съединените щати трябва да екстрадират този човек в Турция”, продължи президентът.

Той рязко отхвърли твърдението, че опитът за преврат може би му дава претекст за репресии. “Искам да знам как изглеждат репресии от Тайип Ердоган. Това е клевета. Ако Тайип Ердоган беше потисник, нямаше да получи 52 процента от гласовете на президентските избори”, добави той.

Ердоган каза, че турският народ иска да бъде възстановено отмененото през 2004 г. смъртно наказание и да бъде наложено на участниците в осуетения опит за преврат, предаде Ройтерс. “Хората по улиците го искат. Хората са на мнение, че тези терористи трябва да бъдат убити. Защо да ги държа и да ги храня в затвори през идните години, това казват хората”, посочи Ердоган.

БТА