dondelord / Pixabay

 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин разговаряха по телефона днес и изразиха готовност да съживят двустранните отношения и да се борят заедно срещу тероризма, се посочва в съобщение на службата на Ердоган.

До телефонния разговор се стигна, след като Ердоган изрази съжаление в писмо до Путин в понеделник за свалянето от страна на Турция на руски военен самолет миналата година.

Какво се крие за този 40-минутен разговор?

Според дипломатически източници, цитирани от вестник „Хюриет”, турският президент Ердоган лично е ръководил финалните стъпки от началото на нормализацията между двете страни. Анонимните източници твърдят, че са използвани няколко „неофициални канала” сред представители на турския бизнес в Русия.

Става дума за бизнесмен с много силни контакти в Москва, който е изиграл ключова роля около писмото, с което турският президент се извини на Владимир Путин в края на миналата седмица. Усилията на бизнесмена са започнали в началото на май като той е пътувал многократно между Анкара и Москва. Той е бил подкрепян от няколко дипломати.

В преговорите са се включили и служители на двете разузнавателни служби – турските МИТ и руските ФСБ.

След днешния разговор стана ясно, че скоро ще има среща между Путин и Ердоган. Тя ще бъде предхождана от среща между външните министри Мавлют Чавъшоглу и Сергей Лавров, които се очаква да се срещнат в Сочи на 1-ви юли в рамките на Форума за икономическо сътрудничество в Черноморския регион.

Според източниците на „Хюриет” първата цел на затоплянето на отношенията между двете страни е завръщането на руските туристи в Турция(около 4 милиона за 2015 г.), при който се регистрира спад с 90% в сравнение с миналата година. Дали това ще се случи, може би ще стане ясно до 2 седмици.

Междувременно, Анкара предприе дипломатическа инициатива за подобряване на отношенията си и с Израел. Връзките между някогашните близки съюзници Турция и Израел рязко се влошиха през 2010 г., след като израелски командоси убиха 10 турски активисти от кораба “Мави Мармара”, опитващ се да пробие израелската блокада на ивицата Газа и да достави хуманитарна помощ на палестинците.

Турция настоя Израел да се извини, да плати обезщетение и да вдигне блокадата от Газа. Израел пък поиска ограничаване на дейността на Хамас в Турция. С тези ходове Турция се опитва да възстанови разрушени съюзи и да преодолее изолацията си на световната сцена, посочва Ройтерс.