succo / Pixabay

 

Много е вероятно Шотландия да организира втори референдум за независимост, заяви шотландският първи министър Никола Стърджън, цитирана от Ройтерс. Тя подчерта, че ще направи всичко необходимо да се осигури мястото на Шотландия в Европейския съюз, след като Великобритания гласува за излизане от блока.

“Да се каже, че вариантът за втори референдум трябва да е на масата и че е на масата, е да се изрече очевидното. Смятам, че сега референдум за независимост е силно вероятен”, заяви Стърджън.

Предишният референдум за независимост в Шотландия се състоя през 2014 г.

На вчерашния референдум за членството на Великобритания в ЕС Шотландия гласува в съотношение 62 на 38 процента за оставане в блока, а Великобритания като цяло гласува за напускане с 52 на 48 процента.

“Искам да заявя съвсем ясно днес, че възнамерявам да взема всички възможни мерки и да проуча всички варианти за прилагане на начина, по който гласуваха хората в Шотландия, или с други думи, да гарантирам, че ще останем част от ЕС и от общия пазар”, добави лидерката на Шотландската национална партия.

“Ако парламентът приеме решение, че повторният референдум е най-добрата възможност за Шотландия да остане част от ЕС, гласуването трябва да се състои преди приключването на преговорите за излизане на Обединеното кралство от ЕС”, заяви Стърджън, цитирана от ТАСС.

Решението на Великобритания да напусне ЕС подкрепя становището, че на Каталуния трябва да се разреши да гласува за независимост от Испания, заяви ръководителят на регионалното правителство Карлес Пучдемон, цитиран от Ройтерс.

Пучдемон се присъедини към другите лидери на националистически движения в Европа, приветствайки британския референдум за Брекзита. Той добави, че след като Великобритания може да напусне ЕС без одобрението на страните членки, и Каталуния може да обяви независимост без съгласието на Мадрид.

“Това показва, че е напълно възможно да вземем решение за суверенитета си, както правят всички останали страни”, се казва в изявлението на Пучдемон. Той положи клетва през януари и състави 18-месечен план за независимост, според който каталунските власти трябва да одобрят конституция и да започнат изграждането на необходими за една независима държава институции, като армия и централна банка. Пучдемон изпрати и послание на подкрепа на Шотландия.

Днес шотландският първи министър Никола Стърджън заяви, че е “много вероятно” да се свика втори референдум за независимост на Шотландия. Мнозинството шотландци гласуваха за оставане в ЕС на вчерашния референдум, припомня Ройтерс.

Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че Брекзитът показва рисковете от референдуми и разделенията, до които водят. Той повтори, че никога няма да позволи организиране на референдум за независимост в испански регион. /БТА/