Графика: moritz320 / Pixabay

 

Британският министър на финансите Джордж Озбърн е на мнение, че евентуално излизане на страната от ЕС след референдума в четвъртък ще нанесе по-тежък удар върху икономиката на Великобритания, отколкото предвижда най-вероятният сценарий на правителството, предаде Ройтерс. Основната оценка е, че нашият брутен вътрешен продукт ще бъде с 5 до 6 процента по-малък. Лично аз мисля, че е възможно да бъде доста по-зле от това, посочи днес Озбърн в интервю за телевизия Ай Ти Ви.

Финансовият министър направи оценка през май, че ако Великобритания излезе от ЕС, брутният вътрешен продукт ще бъде с 6 процента по-малък за две години, отколкото ако страната остане в блока. Според него ако британците решат да напуснат ЕС, инфлацията ще се повиши по-рязко, а цените на жилищата ще бъдат с 18 процента по-ниски.

“Хората вече го правят. Те не купуват къщи, не купуват коли. Отлагат инвестициите. Това е преди референдума. То е показателно за това, което ще се случи в бъдеще,” допълни Озбърн.

Междувременно, евентуално излизане на Великобритания от Европейския съюз може да предизвика сходни действия и на други страни членки, в Източна Европа, предупреди външният министър на Люксембург Жан Аселборн в интервю за германския в. “Тагесшпигел ам зонтаг”, цитиран от Ройтерс.

“Не може да се изключи вероятността евентуален Брекзит да породи ефект на доминото в Източна Европа”, каза министърът. Историческа грешка беше премиерът Дейвид Камерън дори да си помисли да свика референдум за британското членство в ЕС, подчерта той.

Дори на референдума на 23 юни Великобритания да реши да остане в ЕС, това няма да реши проблема, произтичащ от отрицателното отношение на британците към Евросъюза, подчерта Аселборн.

Пред вестника външният министър каза, че понякога има чувството, че Камерън и ръководителят на управляващата в Полша партия “Право и справедливост (ПиС) Ярослав Качински са сключили мълчаливо споразумение да се противопоставят на европейската интеграция.

И двамата изглежда са си набелязали еднакви цели, съдейки по критичното им отношение към ЕС, посочи той.

Полша е най-голямата икономика в източното крило на ЕС и страната, получаваща най-много средства от структурните фондове на съюза. Великобритания, на свой ред, внася в ЕС повече средства, отколкото получава от Брюксел, което е и един от аргументите на кампанията за напускане на блока, припомня Ройтерс.