Chickenonline / Pixabay

 

Съветът за сигурност на ООН ще започне на 21 юли да гласува за нов генерален секретар на световната организация, предаде Франс прес, като се позова на френския постоянен представител в ООН Франсоа Дьолатр. Агенцията отбелязва, че сред кандидатите за поста е и българката Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО.

Франция е ротационен председател на Съвета за сигурност този месец. Нейният постоянен представител в ООН е определил датата за започване на изборния процес в писмо до председателя на Общото събрание на световната организация. “Това е ясен сигнал, че Съветът за сигурност изпълнява изцяло своята роля в това решение, решаващо за бъдещето на ООН”, коментира Дьолатр пред АФП.

15-те страни членки на съвета трябва да се обединят до октомври около някой кандидат, когото ще представят на Общото събрание, за да потвърди техния избор, отбелязва Франс прес. Вторият мандат на сегашния генерален секретар на ООН, Бан Ки-мун от Южна Корея, изтича на 31 декември и той няма право на трети. Наследникът му ще встъпи в длъжност на 1 януари. Петте страни постоянни членове на Съвета за сигурност – САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция – ще имат решаваща роля при избора на следващия генерален секретар на ООН.

До момента в надпреварата са се включили 11 кандидати, сред които пет жени. Дипломати обаче изразиха очакване да се появят и други претенденти.

Пробива си път идеята следващият генерален секретар на ООН да бъде жена, след като постът е бил заеман от осем мъже, отбелязва АФП. Традицията освен това повелява той да е от Източна Европа – единственият географския регион, който досега не е излъчвал генерален секретар на световната организация, и Русия държи тя да бъде спазена. Това обаче не е задължително, посочва Франс прес.

Неслучайно осем от 11-те кандидати са от Източна Европа. Сред тях е българката Ирина Бокова. Други претенденти са бившият словенски президент Данило Тюрк, словашкият министър на външните работи Мирослав Лайчак, аржентинската му колега Сусана Малкора и бившите премиери на Нова Зеландия и Португалия, Хелън Кларк и Антониу Гутериш.