Снимка: AndiBlackLemon / Pixabay

 

Долната камара на германския парламент – Бундестагът, прие с голямо мнозинство днес резолюция със символно значение, обявяваща убийствата на арменци от османските сили през 1915 г. като геноцид, предадоха световните агенции. Резолюцията вероятно ще разгневи Турция, изключително важен партньор за Германия и европейските й партньори за намаляване на притока на мигранти към Западна Европа по силата на двустранното споразумение между ЕС и Турция, сключено под егидата на канцлера Ангела Меркел, отбелязва Ройтерс.

Макар и Анкара да приема, че много арменци християни са били избити от османските сили, тя отрича, че загиналите са стотици хиляди, че е имало организирана кампания за избиването им, както и каквито и да било заповеди от този род от османските власти.

Днешната резолюция бе приета с подкрепата на всички партии в Бундестага. Тя бе внесена от консервативния блок на канцлера Меркел ХДС/ХСС, коалиционния партньор – Германската социалдемократическа партия и опозиционната формация “Зелените”, посочва Асошиейтед прес.

Гласуването бе с вдигане на ръка, като при него един депутат се въздържа, а един гласува против. Меркел, която трябваше да участва в гласуването, тъй като освен канцлер е и депутат, не бе в залата поради невъзможност да присъства заради програмата си. Говорителката й Кристиане Вирц обаче даде ясно да се разбере, че канцлерът подкрепя резолюцията.

При откриването на днешните парламентарни дебати председателят на Бундестага Норберт Ламерт призна, че засягането на исторически събития може да бъде болезнено.

“Но знаем също, че честната и самокритична оценка на миналото не заплашва отношенията с други страни”, каза той. “Всъщност тя е предварително условие за разбирателство, помирение и сътрудничество.”

Ламерт заяви, че сегашната власт в Турция не носи отговорност за събитията преди сто години, “но споделя отговорността за това, което ще се случва с тях в бъдеще”.

Дебатите преминаха в присъствието на посланиците на Армения и Турция, предаде ТАСС. Местни наблюдатели не изключват, че след приемането на резолюцията Анкара може да отзове ръководителя на дипломатическата си мисия в Германия. Вестник “Бе Цет” съобщи, че вече е взето принципно решение за това.

Няколко часа по-късно турската реакция стана факт. Признаването от Германия на някои безпочвени и изопачени твърдения представлява историческа грешка, написа турският правителствен говорител Нуман Куртулмуш в профила си в Туитър. Той добави, че Анкара приема тази резолюция за недействителна.