Графика: ThePixelman / Pixabay

След руско-американското разделение на отговорностите за битката срещу ИДИЛ в Сирия още от края на миналата година (Русия да участва в превземането на Палмира, а САЩ – на Ракка) Вашингтон успя да направи сериозни крачки към преодоляване на пречките пред бъдещата офанзива срещу главното седалище на терористите в тази арабска страна. Местни източници информират, че самите САЩ са увеличили личния състав на своите въоръжени сили в региона на 10 000 души, разпределени в четири близкоизточни държави.

Преди няколко дни след поредица от ключови срещи Вашингтон е успял да получи „зелена светлина” от Анкара и Рияд за атаката срещу Ракка. Последните са изискали по време на операцията кюрдските „Части за народна защита” (ЧНЗ) да бъдат само поддържащи на основните атакуващи сили.

Това е договорено преди дни от ръководителя на антитерористичната коалиция Брет Макгърк в Кобане заедно с лидера на сирийската партия Демократичен съюз Салех Мюслим. Последният е долетял там с американски хеликоптер от иракския град Сюлеймания. Постигнато е съгласие авангардът на атакуващите части да е от 3 000 арабски бойци, които в мнозинството си ще бъдат от новосформираната милиция „Сирийски елит” на бившия лидер на Сирийската национална коалиция Ахмед Джерба.

Ще има и други части на бунтовническите отряди. След тях ще върви армия от 50 000 бойци на Сирийската демократична армия (СДА), чийто гръбнак е именно ЧНЗ. Не е ясно дали се предвижда кюрдите въобще да влязат в Ракка или тази възможност ще бъде предоставена само на арабските бойци. В тази връзка, на 21.05.2016 командващият американските въоръжени сили в Близкия Изток, генерал Джозеф Вотел е посетил Сирия. Местните източници не разкриват къде точно е бил, но се отбелязва, че той е имал среща „с арабски бойци и представители на СДА”. Той е най-високопоставеният представител на американската армия, който някога е посещавал тази арабска страна.

Това е станало след споразумение за възстановяване на позициите на кюрдите на запад от язовир Тишрин, т.е. подготовка за битката за завземането на град Манбидж на изток от Халеб. Последният се води стратегически за кюрдите, тъй като териториите около него съединяват двата кюрдски кантона Кобане и Африйн. По този начин те полево биха довършили създаването на т.нар. „федерация” по турско-сирийската граница, обявена от сирийските кюрди преди повече от месец.

В тази светлина, полеви източници информират, че СДА е започнала да транспортира своите тежки въоръжения на север и на североизток от град Ракка. За пръв път, на 20.05.2016 американски военни самолети са пуснали листовки над Ракка, с покана към гражданското население да напусне града преди наближаващата атака.

Паралелно текат и приготовленията за щурм на град Манбидж. В същото време, представител на сирийската кюрдска партия „Демократично общество” отрича придвижванията на кюрдите към Манбидж да са резултат от кюрдско-американско споразумение, тъй като „турският инат все още остава непреодолимо препятствие за превземането на града от ИДИЛ”.

По ирония на съдбата по време на посещението на ген. Вотел в Източна Сирия, „медийният офис на ИДИЛ” във „вилает” Хомс излъчи видеоклип. На него се вижда тренировка на езерото Катина, на запад от град Хомс, в близост до ливанската граница, на въоръжени до зъби екипи на терористичната организация за нападения срещу туристи, плажуващи в големите морски курорти.

Експерти по сигурност считат, че става въпрос за планове на ИДИЛ за терористични нападения по модела, реализиран срещу курортен комплекс в тунизийския град Сус през юни 2015 г. Тогава бяха убити 38 туристи, повечето британци, а 39 бяха ранени. Според експертите това е знак за необходимостта от засилване на мерките за сигурност, преди настъпващия туристически сезон на големите морски курорти във Франция, Италия, Испания, Турция, Тунис и Мароко.