ital
Италианската полиция показа снимка на боксьора Абдерахим Мутахрик, който е планирал терористичен акт в сърцето на Рим.

 

През седмицата италианската полиция арестува четирима души във връзка с разследване срещу предполагаем джихадист от марокански произход. Мъжът, който живее в Италия е получил заповед от “Ислямска държава” да организира атентат в Рим по време на Свещената година за католическата църква.

Прокурор Маурицио Романели от Милано заяви, че службите са подслушвали телефон на заподозрения чужденец заради предполагаеми негови връзки с “Ислямска държава”.  След това са прихванали разговор между трима заподозрени, в който се е обсъждал план за атака на Ватикана и израелското посолство в Рим.

“Заклевам се, аз ще съм първият, който ще удари в сърцето на кръстоносците, ще ги атакувам във Ватикана, по божията воля”, казал единият. В друг разговор същият човек заявил, че планира акция срещу израелското посолство и дори заявил, че вече е закупил оръжие от албанец в Италия.

Сред арестуваните е роденият в Мароко Абдерахим Мутахрик и неговата съпруга Салма Бенчарки. Двамата планирали да отпътуват от град Леко, в който живеели, за териториите под контрола на ИД, като вземат със себе си и двете си деца на 2 и на 4 години.

Мутахрик е боксьор и е имал италианско гражданство.

На снимка, разпространена от италианската полиция Мутахрик позира в боксов екия в цветовете на “Ислямска държава”.

italll

Задържан е и мароканецът Абдерахман Хачия, на 23 години, който също планирал да пътува за териториите под контрола на ИД. Той е бил арестуван в град Варезе.

Със сигурност се знае, че заподозрените са изготвили конкретен план за действие, като властите се въздържат от подробности. Италианският вътрешен министър Анджелино Алфано заяви в италианската телевизионна програма Матино Чинкуе, че арестуваните са имали “много лоши намерения”.

За разлика от другите големи европейски столици Италия не е ставала обект на кървави атентати, каквито се случиха в Белгия и Франция. Въпреки това властите и службите в страната работят с повишено внимание и периодично задържат хора с предполагаеми връзки с “Ислямска държава”.