Снимка: Didgeman / Pixabay

 

30 години след аварията в Чернобил, лабораторни изследвания показват десетократно завишени нива на цезий-137 в прясно мляко, което се продава в Беларус. Репортери на AP са предали пробата за изследване независима лаборатория, която е потвърдила зловещото откритие.

“Това е бедствие”, заявява пред агенцията беларуския учен д-р Юри Бендажевски, който в момента живее в Киев  – “В Беларус все още населението не е защитено срещу излагане на радиация. От друга страна през всичките тези години, правителството се опитва да убеди хората да не обръшат внимание на радиацията, а храната, която се отглежда в заразените зони се продава във всички части на страната”.

Това доказва и разследването на AP. Пробата с десетократно по-високите нива на цезий – 137 е взета от фермер, който продава млякото си на “Милкавита”, която произвежда млечни продукти, които се продават в Беларус и се изнасят в Русия.

Преди малко повече от месец експерти на организацията “Greenpeace” алармираха, че храната в държавите, близо до Чернобил съдържа множество опасни елементи.  Докладът установява, че в някои случаи, като например в зърното, нивата на радиация в засегнатите райони, където според оценките живеят около 5 милиона души, всъщност са нараснали.

“Хиляди деца, дори такива, родени 30 години след Чернобил, все още са принудени да пият заразено радиоактивно мляко”, пише още в текста.

Най-големият риск за “събуждане на замърсяването” представляват горските пожари в района.  Високата температура предизвиква силно радиоактивен аерозол и пепел от леки частици, които се смесват с въздуха. В резултат на това радиоактивните нива над горящата територия са стотици пъти по-високи.

Хората в засегнатите райони все още са в ежедневен контакт с опасно високи нива на радиация след аварията в атомната централа през април 1986 г.

“Тя (радиацията) е в това, което ядат и което пият. Тя е в дървата, които използват за строителство и които палят, за да се греят”, се посочва в доклада на “Грийнпийс”, озаглавен “Ядрени белези: Трайното наследство на Чернобил и Фукушима”.

30 километровата забранена зона около Чернобилския реактор остава силно замърсена и негодна за живот. Високите нива на замърсяване в радиус 10 км от централата означават, че е невъзможно тази зона наново да бъде заселена за десетки хиляди години. По-тревожни забезопасността на населението са зоните с високи нива на радиоактив замърсяване, така наречените ‘горещи точки’, открити извън рамките на евакуираните зони.