skeeze / Pixabay

 

Американското правителство се готви да декласифицира и обяви публично документи, които доказват съпричастност на саудитски официални лица към организирането на атентатите от 11 септември 2001 г.

Смята се, че окончателното решение за сваляне на грифа „секретно“ на част от 28-страници документи ще бъде взето от президента Барак Обама през юни. Документите, които се съхраняват в секретната секция на американския Конгрес съдържат информация от разследване, за което до този момент не се е говорело публично..

В тях се посочват „специфични източници на чуждестранна подкрепа за някои от терористите, докато те са се намирали на територията на САЩ“.

Това ще даде частичен отговор на въпроса дали 19-те терористи/15 саудитци/ са извършили атентата сами или са получили чужда помощ, за да атакуват САЩ.

Почти цялата западна преса днес коментира, че властите в Рияд винаги са отричали съпричастност с терористичните актове. Иронията е в това, че Рияд официално заяви, че Саудитска Арабия би приветствала отварянето на въпросните документи, което „би ни позволило да отговорим на всички обвинения по ясен и категоричен начин“.

Наблюдатели подчертават, че темата за евентуалното разгласяване на секретните документи идва на фона на сериозно обтягане на отношенията между Вашингтон и Рияд. Сунитското кралство вярва, че САЩ не действат категорично срещу растящото иранско влияние в Близкия Изток.

Бивши американски конгресмени вече повдигат въпроса за ролята на саудитсия дипломат Фахд ал Тумайри от саудитското консулство в Лос Анджелис, който е подозиран като човек, помогнал на двама от атентарите  след пристигането им в Калифорния. През 2003 г. Тумайри получи забрана за влизане в САЩ  през 2003 г. Друг съмнителен саудитец е Омар ал Баюми, който е подозиран, че е бил служител на саудитските служби и също е помогнал на терористите.