Merkel
Снимка: Olaf Kosinsky/Skillshare.eu

 

Канцлерът Ангела Меркел се нареди едва пета в класацията на най-популярните политици в Германия, показа вчера цитирано от ДПА допитване, осъществено от обществената телевизия Цет Де Еф.

Според огласените вчера резултати, цитирани от БТА, канцлерката е изпреварена от личности като финансовия министър Волфганг Шойбле и премиера на провинция Баден-Вюртембергот Винфрид Кречман, чиято партия “Зелените” победи Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел на изборите в провинцията.

Т.нар. “Политбарометър” на телевизията сочи, че ако общи избори бяха насрочени на 24 април, ХДС и баварският им партньор Християнсоциалния съюз (ХСС) биха спечелили само 33 процента от гласовете – с 3 процентни пункта по-малко от най-лошите прогнози за този парламентарен период.

Спадът свидетелства за безпокойството около угодническото поведение на Меркел пред Турция – ключов, но и спорен партньор за спирането на миграционните потоци към Европа. Осемдесет на сто от участниците в допитването смятат, че канцлерката е направила твърде много отстъпки пред все по-авторитарната страна заради бежанската криза.

Повечето анкетирани изразяват съмнение, че Анкара е надежден партньор, въпреки че Европейският съюз възложи на сключеното наскоро с Турция споразумение надеждите си за намаляване на нелегалното влизане на територията на континента.

Делото за клевета срещу германският сатирик Ян Бьомерман, осмял турския президент Ердоган по обществената телевизия, също предизвика смут в Германия, особено след като Меркел подкрепи наказателно преследване по искане на турския президент.

Общо 62 процента от запитаните са казали, че са дълбоко разочаровани от действията на Меркел по въпроса. Поддръжниците на партията й са разделени – 44 процента подкрепят решението й случаят да отиде в съда, а 44 на сто са против него.

Нашият коментар:

Тези резултати не са неочаквани. Ангела Меркел направи огромно отстъпки, които я превръщат в личност, будеща все по-слабо доверие, не само в Германия. Редица анализатори очакваха при подобен срив на имиджа й у дома, тя да се кандидатира за генерален-секретар на ООН.

Най-силни са надеждите на Вашингтон, който първи спомена нейното име като потенциална силна кандидатура. Освен това с действията си, тя натрупа много точки в хуманитарната сфера.

През февруари „Ню Йорк Таймс” написа, че тя е жена и е израснала в ГДР, Източна Европа. Още по-важен е фактът, че интуитивно разбира руския президент Владимир Путин, бивш офицер от КГБ, базиран в Дрезден преди падането на Берлинската стена.

Дали обаче канцлерът на Германия би избрала да служи на големите пет в ООН при положение, че в момента е част от важните решения на света? Този въпрос зависи изцяло от нея.