Снимка: PublicDomainArchive / Pixabay

 

В обширна статия на испанския вестник „Конфиденсиал“ се прави анализ на съществуващия процес на проникването на идеите на терористите от ИДИЛ в редовете на западноевропейски армии. Според официални източници около 20 холандски военнослужещи са отишли да воюват по бойните полета на Сирия и Ирак. Част от тях са джихадисти в редовете на ИДИЛ, а останалите са рекрутирани от прокюрдските милиции и от християнски бойни отряди.

Въпросната професионална група е повишила боеспособността на въоръжените сили на ИДИЛ с опита и бойните си умения. Нещо повече, според официалния говорител на нидерланското военно министерство през последните седмици се забелязва засилен интерес към армията на кралството от страна на терористични организации. Веднъж присъединени, бившите военнослужещи на кралство Нидерландия стават едни от най-опасните терористи за сигурността на страната и на Европа.

Испанският вестник напомня, че самият холандски премиер Марк Рут е информирал обществеността за два случая, единият от които е безпрецедентен по своя характер. Първият е преминаването на служител на военното разузнаване на страната на ИДИЛ , а вторият е на военнослужещ, воювал на страната на прокюрдските милиции. Последният е описал своите бойни подвизи в социалните мрежи и е получил заплахи от привържениците на ИДИЛ в неговата родина.

Холандски експерти по сигурността не могат да обяснят причините, които са накарали бившите членове на холандската армия да се превърнат в кървави терористи от ИДИЛ. В същото време те са притеснени от факта, че само за период от две месеца те са манипулирани до степен да станат атентатори-самоубийци в Сирия и Ирак. Специалистите са на мнение, че е възможно постоянното наблюдаване на насилие и разрушения от страна на военнослужещите да са повлияли на тяхната психика.

Тревожна е тенденцията и в германските въоръжени сили.

През последните две години 29 служещи в Бундесвера са отпътували за Сирия и Ирак. В същото време, разузнаването дава информация, че в момента под наблюдение са 65 военнослужещи в германската армия, за които има опасения, че може също да се присъединят към ИДИЛ.

Парламентарният секретар на германското военно министерство отбелязва, че политическият ислям не е основният проблем за неговата институция, но трябва да се има предвид опасността, която той може да представлява за бъдеще. Според европейски експертни оценки до април 2016 г. се счита, че около 4 000 европейци са преминали в редовете на терористите от ИДИЛ. Около 30% от тях вече са се завърнали, а 14% – са били убити.