Снимка: ionutscripcaru / Pixabay

 

Наджим Лашрауи – терористът, станал известен като “мъжът с шапката” от записите на охранителните камери на летище “Завентем” в Брюксел при атентата на 22 март, е работил в продължение на пет години на аерогарата. Белгийски медии съобщават, че Лашрауи е имал допуск до охраняваните зони на летището и е бил инструктиран за мерките за сигурност на обекта. Преди това Лашрауи е работил като чистач в Европейския парламент.

Това потвърждава подозренията, които споделихме с вас преди две седмици по отношение на хората, които са отговаряли за сигурността и багажите на брюкселското летище.

Още на 29 февруари за занижен контрол на белгийските летища е било сигнализирано от европейски агенции за сигурност. След терористичния акт се оказало, че мнозинството от украинските охранители, назначени от властите за охрана на летището, са напуснали своите постове. Защо властите са назначили украински охранители, така и никой до момента не е разбрал.

На кого подавате паспорта си и кой проверява багажа ви?

Поне 50 служители на летището се водят като радикализирани. Неотдавна на аерогарата е било открито “незаконно” място за молитви, използвано от служители. БТА предава, че досега 451 белгийски джихадисти са заминали за фронта в Сирия или Ирак, 117 са се върнали обратно в Белгия, а 59 са искали, но не са успели да се присъединят към “Ислямска държава” (ИД), сочат официалните данни.

На този фон твърдението на Европейската комисия, че летищата в ЕС са най-сигурните в света, звучи меко казано смехотворно.

 

На този фон:  Започва нова война - талибаните срещу "Ислямска държава"
Продължи да четеш

Руско-турска сянка в действията на Ал Нусра срещу джихадистите-чужденци

В средите на джихадистките блогъри и специализираните кръгове се коментират действията на…

Австрия назначава нов директор на разузнаването от йордански произход

Австрийските средства за масова информация съобщават, че с правителствено решение е назначен…