Manpad

Абсолютно телеграфно и без подробности, една новина премина през емисиите в началото на миналата седмица. Руското министерство на отбраната съобщи, че на 11 април „при катастрофа край Хомс“ се е разбил руски военен хеликоптер Ми-28H.

Двамата пилоти са загинали и техните тела са били изтеглени от мястото на инцидента от руски командоси, които са ги транспортирали в база Хмеймим в северна Сирия. Руските власти подчертаха, че хеликоптерът „не е бил свалян“.

Израелски източници обаче се противопоставят на това заключение. Според израелския аналитичен сайт Дебка, близък до службите в страната, военната машина е била свалена с ракета земя-въздух, което ражда доста въпроси.

Това е четвъртият свален руски летателен апарат само в рамките на 30 дни. Според източниците на дебка, причината са модерни ракетни системи „земя-въздух“, които се изстрелват от рамо. Те са на разположение на бойците от „Нусра“ и „Ислямска държава“.

Щурмувият хеликоптер Ми-28H разполага с най-ново поколение защитна система „Президент-С“, която може да противодейства срещу потенциални активни и пасивни заплахи. „Президент-С“ разполага с предупредителна система, инсталирана на четири външни точни на хеликоптера, радар и контролна конзола, която може да идентифицира за части от секундата приближаваща ракета, която да неутрализира светкавично.

Военни експерти коментират, че тази система е програмирана да защитава машината от по-старо поколение ракети като Стрела-2 и Стрела-3, но явно е уязвима срещу по-нова генерация и това е причината терористите да свалят военния хеликоптер в Сирия.

Точно един месец по-рано Миг-21 на сирийската авиация беше свален с подобни, изстрелвани от рамо ракети. Бойците от „Джайш ал-Наср“, който оперират около Хама изстреляха две ракети срещу самолета и убиха пилотите, които успяха да катапултират.

На пети април отново имаше подобен инцидент край Алепо. Бунтовниците свалиха Су-22 на сирийската авиация. Единият пилот беше убит на земята, а другият бе отведен в плен.

Надали Москва и Дамаск ще коментират случая официално. Страшното обаче е, че нито едно западно разузнаване няма идея с колко подобни системи разполагат бунтовници и терористи в Сирия. Няма спор, че тези оръжия представляват непосредствена опасност пред гражданските полети в целия Близък Изток.