Kassem

Генерал-майор Касем Сулеймани, командирът на подразделенията “Ал Кудс” на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция, е заминал за Москва, за да преговаря с политическото и военното ръководство на Русия.

Това заявиха трима осведомени за визитата източници, цитирани от Ройтерс.

“Генерал Сулеймани замина за Москва снощи, за да обсъди въпроси като доставката на С-300 и по-нататъшното военно сътрудничество”, каза висш ирански представител, имайки предвид системата за противовъздушна отбрана, която Русия доставя на Иран.

Говорител на Кремъл заяви, че в програмата на руския президент Владимир Путин не е включена среща със Сулеймани.

Кой е Касем Сулеймани и защо неговата поява в Москва не трябва да бъде подценявана?

Генералът е ръководи подразделенията “Ал Кудс”(арабската дума за Ерусалим) – тайното звено, което води битката на иранския режим с всички външни врагове. 60-годишният белокос мъж, баща на пет деца, има славата на истинския сив кардинал, който има решаващата дума над акциите на „Хизбулла”. Той е и човекът, благодарение на когото до голяма степен беше съхранен режимът на Башар Асад в Сирия.

Според стотици публикации в западните медии през годините Сулеймани стои зад десетки опити за нападения срещу вражески мишени в цял свят. В дните след атентата в Бургас от 2012 г., израелски източници посочиха точно Сулеймани като един от основните заподозрени, които са издали заповедта за атаката на българска територия.

Доказателства за това не бяха оповестени публично.

Сулеймани има забрана за пътуване по света и запорирани активи от Съвета за сигурност на ООН от 2007 г. Тогава Вашингтон обвини бригадите „Ал Кудс” на Корпуса на пазителите на иранската революция, че подкрепят тероризма.

По силата на този регламент всяка страна-членка трябва да отказва достъп до територията си на хора, включени в забранителния списък.

Във Вашингтон наричат Сулеймани „Тъмния рицар” по аналогия с известната филмова поредица за Батман. Руската редакция на радио „Свобода” разказва, че Сулеймани предпочита сенките, а снимките в медиите му са голяма рядкост.

Това е причината през есента на 2014-та, появила се на сайта на иранската агенция ФАРС да предизвика сензация сред всички наблюдатели на процесите в Близкия Изток.

Qassem-Suleimani-on-the-ground-near-Amerli

На снимката се вижда лично Касем Сулеймани, в цивилно облекло, който наблюдава бойните действия в Северен Ирак срещу „Ислямска държава”

„Сулеймани е най-могъщият оперативен работник в Близкия изток днес“, казва бившият агент на ЦРУ Джон Макгуайър пред „Ню Йоркър“. Според непотвърдена информация, Сулеймани е човекът, убедил Путин да се намеси военно в Сирия.

Посещението му в Москва доказва все по-голямата роля, която Касем Сулаймани играе във външната политика на Иран. Генералът вече все по-рядко седи в тъмното и се качва на сцената. Това е неприемливо за някои западни правителства, но не и за Русия.