Снимка: fatoota / Pixabay

 

Българският кандидат за генерален-секретар на ООН Ирина Бокова ще се сблъска със сериозен проблем в следващите месеци, който идва от Лондон. Анализ на медийното отразяване на изслушванията на кандидатите в изданията на Острова показва важни нюанси от начина, по който английския политически елит приема кандидатурата на Ирина Бокова.

Симптоматична е публикацията в масовия “Дейли Мейл”, който нарича българката “съюзник на Путин”, завършил в Москва.

Статията за Бокова изобилства с епитети и определения за качествата и произхода на българския кандидат – “бивша комунистка, подкрепяна от Путин(на който е “скъпа”) е най-големият фаворит да завладее Обединените нации като първата жена, начело на организацията”.

Черният ПР надхвърля тези твърдения, с анализ на документи, до които английското издание се е добрало от дипломатически източници. Става дума за опорочена процедура, чрез която Бокова се е опитала да назначи своя близка като заместник-директор на ЮНЕСКО. 

Всъщност атаката по този пункт започна в началото на годината. Тя е водена от представителят на Великобритания в ООН Матю Садърс, което издава позицията на британското правителство по отношение на кандидатурата на българката.

“Британците са против. Американците се съмняват.”, заяви в разговор The Foreign Insider български дипломат, близък до кампанията на Бокова.

Доказателство за това е пестеливостта, с която новият американски посланик в София коментира публично шансовете на Ирина Бокова. По време на първата си публична изява, на форум на Атлантическия клуб в София, миналата седмица Ерик Рубин каза, че в момента се състезават “много личности с добри качества”.

Тонът на вестник “Гардиън”, който е доста по-консервативен от сензационния “Дейли Мейл”, също е симптоматичен за резервите на англичаните. В по-широк контекст Ирина Бокова е широко разглеждана като водещ кандидат, тъй като тя е жена с много институционален опит в ООН, идва от Източна Европа, която все още не е имала генерален секретар, и се смята за приемлив кандидат за Москва. Но това от своя страна предизвиква подозрения у Запада, че тя ще бъде мека с руската военна интервенция в страни като Украйна, Сирия и на други места, пише изданието.

Атаката в “Дейли мейл” обаче изглежда сериозна. Вестникът разказва как миналата година, докато повечето световни лидери са бойкотирали Путин заради инвазията в Крим, Бокова му е направила услуга, присъствайки на Парада на победата – 9 май. “Където тя беше рамо до рамо с кубинския президент Раул Кастро и китайския лидер Си Дзинпин”, допълва изданието, пропускайки, че в Москва каца и Бан Ки Мун.

Журналистите от британското издание дори са проверили колко посещения е направила Ирина Бокова в Русия като шеф на ЮНЕСКО – “имаме фотографски доказателства за поне осем визити”, твърди вестникът. И не спира дотук. Изданието твърди, че е проучило някои връзки от студентските години на Бокова в Москва, които “доказват” близостта й с Русия.

Daily Mail добавя, че Бокова говори отлично руски и в съветско време е е завършила Московския институт за международни отношения, за “който се счита за училище, в което КГБ вербува чуждестранните си агенти”.

Нашият коментар: 

Явно дипломатическите совалки между петте постоянни членки на Съвета за сигурноста на ООН тепърва предстоят. Чрез статии като тази Лондон показва, че не приема Бокова и вероятно ще наложи вето. Англичаните обаче знаят добре, че по същия начин Русия може да блокира всяка кандидатура, която не се харесва на Москва.

Въпросът е – коя страна има повече позиции за манерви.

Подобни статии са част от играта, която може да стане много груба. Не винаги дипломацията е тиха, но по всичко личи, че българската държава има все по-малко общо с кандидатурата на Ирина Бокова. Официални коментари за нейното представяне от български официални лица фактически няма, а символичният бюджет, отделен от Министерството на външните работи в София за кампания показва, че Бокова няма да разчита особено на София в следващите месеци.