Снимка: sundem / Pixabay

Повече от година цената на петрола се срива. Добивът и предлагането са далеч по-големи от търсенето, което в комбинация със завръщането на Иран (четвъртата държава по залежи на петрол в света) на световните пазари, още повече разклати стойността на суровината.

Всъщност Иран е основната причина цените да запазват ниските си нива.

Какво се случва в момента?

Преди час стойността на американския петрол удари най-високата си цена от началото на годината. Причината за това е непотвърдената все още информация, че Русия и Саудитска Арабия са се разбрали на срещата на ОПЕК в Катар да замразят добивните си нива през следващите месеци.

Агенция “Интерфакс” цитира неназован източник, според когото Москва и Риад са стигнали до договорка за замразяване на добива, като финалното им решение не е било съласувано и не зависи от позицията на Иран.

Тази новина идва на фона на прогнозното свиване на американския добив, който ще спадне с около 560 000 барела дневно през 2017 г., достигайки 8.04 млн.барела/ден. Чрез намаляване на добива богатите на петрол държави се опитват да повишат цените, защото техните икономики са сериозно засегнати от ниските нива на петрола.

САЩ също започва да понася сериозни икономически удари от ниските нива. 

Всички погледи в момента са отправени към Иран, чиято позиция е, че страната наваксва милиарди долари от неосъществени заради санцкиите сделки и отказва да съкрати производството си. Целта на властите в Техеран е да достигнат до нивата от преди санкциите.

Иран увеличава продукцията и износа си с всеки изминал ден, борейки се агресивно за по-голям пазарен дял. В събота Индия заяви, че ще инвестира 20 млрд. долара в иранския петролен сектор, а износът на ирански петрол за страната ще се увеличи сериозно.

Друг аспект от агресивната атака на иранския петрол е едностранното намаляване на цените, които Техеран започна да предлага на клиентите си в Азия в стремежа си да завлаее саудитските позиции в региона. Така че в следващите месеци петролът не само, че няма да увеличи цената си, но може да достигне до неподозирано дъно.

Този процес ще стане още по-бърз ако по някакъв начин и либийския петрол, чийто добив спадна от 1.8млн. барела/ден до 300 000 барела, се завърне на борсите, което е малко вероятно поради продължаващата нестабилност в страната.

Ниските цени на петрола са доста благоприятни за Европа. Това важи за енергоемките производства като автомобилостроенето, металургията, нефтохимическия отрасъл, циментовата и стъкларската индустрия, както и за транспорта и риболова.