Снимка: GLady / Pixabay

 

Двудневното посещение на саудитския монарх Салман в Египет би изглеждало рутинно, ако от него не произлизаха множество последствия в политически, икономически и геостратегически план. Местните медии извеждат на преден план подписването между двете страни на икономически споразумения, които имат ясни измерения в сферата на регионалната сигурност.

Наблюдатели отбелязват, че от 30 юни 2013 г. Риад е инвестирал 14 милиарда долара. Това събитие практически предреши идването на власт в Египет на сегашния президент фелдмаршал Сиси. Сега саудитският чек е разделен на две графи. Първата е на стойност 20 млрд. долара за осигуряването на енергийните нужди на страната през следващите 5 години. Втората е на стойност от 1,5 милиарда долара, което е насочена предимно за развитието на Синайския полуостров, а именно в инфраструктура, образование и социална политика. Това включва и сферата на сигурността.

Очевидно е обаче, че последният сектор е този, който ускори трансфера на паричния поток от най-богата арабска държава към тази, която има най-голямо население в Близкия Изток. Около 2/3 са насочени към привличането на лоялността на 13 бедуински шейхове към египетската държава. На този етап племената на тези бедуински лидери са основният донор на бойците на ИДИЛ в Синай. Властите планират да създадат университет в южния град ал Тоур, който до 2018 г. трябва да има световно значение.

На този фон:  Политиката зад Мондиал 2022: Саудитска Арабия и Иран на двата полюса

Западни източници информират, че през март египетският президент Сиси е отправил молба към САЩ да започнат да нанасят въздушни удари по ИДИЛ в полуостров Синай, където се намира т.нар. вилает на терористичната организация. Моделът да бъде този, който Вашингтон упражнява в Сирия и Ирак. Това е косвено признание на Кайро, че властите трудно се справят с активизиралата се там екстремистка групировка.

Още преди 3 месеца информационната агенция на ИДИЛ Амак съобщи, че нейните джихадисти са установили контрол върху провинциалната столица Ел Ариш. Това е селището, над което преди повече от 4 месеца, беше свален руският граждански самолет. Истината е, че това е реалност за крайните квартали на града, където през нощта е наложен полицейски час.

Западни източници съобщават, че около 3 000 бойци на ИДИЛ са били изпратени от командния щаб в Ракка в Синай, на фона на офанзивата срещу сирийската столица на терористите на антитерористичната коалиция, заедно с кюрдите от север и на сирийската армия, заедно с руската авиация от юг. Според запознати терористите са преминали през Йордания, залива Акаба и морските контрабандни канали преди да достигнат до Синай.

Всъщност това е едната посока на канала, който е дълъг приблизително 11 000 км. В обратна посока той тръгва от либийския град Дерна минава през Синай, Акаба, Йордания и достига до Ирак. Във всички държави ИДИЛ има своя логистика, информатори и опорни точки и за съжаление нито едно разузнаване не е успяло да проникне успешно в него. В случая саудитските власти се опитват да приложат същия метод за неутрализирането на нелегалния канал, а именно чрез купуването на лоялността на местните бедуини към новия спонсор.

На този фон:  Байдън-Мохамед бен Салман: Tоягата, моркова и иранската сянка

Половин милиард долара от саудитския чек са насочени към покриването на нуждите на египетската армия, а именно дронове, модерна подслушвателна апаратура и друга специална техника. Всичко това Кайро очакваше от САЩ. В същото време статия във влиятелния вестник „New York Times” отговори индиректно на египетските искания, след като официален Вашингтон забави своята реакция. В материала от 25 март беше написано, че е време САЩ да преразгледат отношенията си с Египет.

Очевидно Саудитска Арабия побърза да заеме мястото на САЩ в подкрепа на затрудненото управление на Сиси в Египет.

Важен аспект в двустранните преговори е преначертаването на морските граници между двете държави. Ключът в това е промяната на суверенитета на двата малки острова Тиран и Санафир в Червено море. Те са част от Египет от 50-те години на миналия век. Островите имат стратегическо значение, не толкова че са крайна точка на туристически морски екскурзии от египетския курорт Шарм ел шейх, колкото че те са в близост до единственото израелско пристанище Ейлат.

От там минава и въпросният контрабанден канал. Контролът върху тях е жизнено важен за сигурността на Синай. Очевидно една от причините за искането на Риад да станат част от кралството е от съображения за сигурност. Идеята е да се прекъсне каналът, по който преминават контрабандно джихадистите на ИДИЛ от и към Синай.

На този фон:  Политиката зад Мондиал 2022: Саудитска Арабия и Иран на двата полюса

Наблюдатели омаловажават обявеното намерение на двете държави за построяването на мост над Червено море, който ще се нарича Салман. Подобни планове бяха лансирани още по времето на Мубарак и крал Фахед. Мостът тогава щеше да се казва Фахед.

Не е ясно и дали Риад ще успее да помири Кайро и Анкара, чиито различия са силни заради отношението на египетските власти срещу „Мюсюлманските братя”. Вероятно Саудитска Арабия ще предложи хвърлените в затвора лидери на ислямисткото движение да бъдат освободени срещу това те да се откажат от политическа дейност. В същото време крал Салман иска да сложи ред и спокойствие между двата най-големи и най-значими члена на голямата сунитска коалиция, която той ръководи.

Продължи да четеш