Графика: Fardin / Pixabay

 

В началото на седмицата се състоя официалното откриване на представителството на партията Демократичен съюз, оглавена от Салих Муслим в Прага, Чешката република. Това е политическото крило на милицията „Части за народна защита“, която е основният компонент на Сирийската демократична армия.

Последната е финансирана, въоръжена и подпомагана от САЩ в битката й срещу терористите от ИДИЛ. На мероприятието са присъствали множество високопоставени представители на Чешката държава. Подобен акт е първият по своето естество от всички страни-членки на Европейския съюз. Запознати припомнят, че през февруари 2016 г. руското правителство разреши на сирийските кюрди да разкрият свое политическо представителство в Москва.

Развитието на събитията не е в полза на Анкара.

На 1-ви април турският президент Реджеб Ердоган се срещна с лидери на американските евреи по негова молба, използвайки своето посещение във Вашингтон на форума за борба срещу ядрения тероризъм. На нея той се опитал да убеди индиректно Обама и Нетаняху защо не трябва да признават сирийските кюрди.

На 7-ми февруари, завръщайки се от посещение в Латинска Америка, турският лидер директно постави въпроса пред САЩ да избират между Турция и кюрдите. Първоначалният отказ от лична среща, както и отказа на Обама да присъства на откриване на джамия край Вашингтон, финансирана от Турция, се възприе като знак, че САЩ избират кюрдите.

Все пак срещата между държавните глави на САЩ и Турция се състоя и паралелно с това Държавният департамент заяви, че Вашингтон няма намерение да признава независима кюрдска държава. Силното ухажване на Тел Авив от страна на Анкара показва, че вече ролите между двете държави са се разменили.

Веднага след 2010 г., когато се влошиха отношенията, Израел изпитваше нужда за възстановяването на добрите връзки. Сега обаче Турция натиска, а еврейската държава не бърза да върне същия жест. Множество са факторите, които хвърлят сянка върху турско-израелските отношения.

Един от тях е фактът, че Анкара ясно осъзнава факта, че ако не бъдат възстановени старите, добри, двустранни отношения, то тогава Тел Авив ще признае сирийските кюрди. Днешната постъпка на Прага е показателна за целия Европейски съюз, от което Анкара силно се страхува.

Нещо повече, предпочитанията на Тел Авив в полза на кюрдите за сметка на Анкара са по-големи, тъй като ако еврейската държава признае партията Демократичен съюз това означава да маркира опорна точка в Северна Сирия. Последната има стратегическо значение за Тел Авив в битката му срещу неговите врагове – правителството в Дамаск и неговите съюзници Иран и Хизбула.

Освен това, връзките със сирийските кюрди са добро предмостие за установяването на стратегическо партньорство и с бъдещата кюрдска държава, представляваща 40 милиона кюрди, живеещи в сърцето на Близкия Изток. Вече е видимо, че подобен тип разсъждения силно плашат Анкара. Особено, ако те бъдат възприети от 28-членния Европейски съюз, в който кюрдската диаспора е достатъчно многобройна и имат силни лобита в отделни европейски държави.