Снимка: ErikaWittlieb / Pixabay

 

Преди една седмица Тhe Foreign Insider съобщи, че братът на сирийския президент Башар Асад генерал Махер Асад е бил освободен от поста командващ 4-та дивизия на елитната републиканска гвардия и е бил назначен за командващ на Генералния щаб на сирийската армия.

Новината беше разпространена от сирийски проправителствен сайт „Новини от Латакия” без потвърждение от официална институция. Очевидно е, че новината е вярна наполовина, тъй като израелски източници информират за опит за преврат на генерал Махер Асад срещу брат си Башар.

Действията му са били предотвратени, тъй като се е обърнал за помощ към Москва или Техеран. Именно чуждата сила е тази, която го е издала за намеренията му. Очевидно е, че той е бил кандидат за поста на брат си, тъй като според предварително разпространените информации

„Москва ще търси заместник на Башар Асад сред лоялните й висши офицери, които имат доверието на Кремъл.”

В същото време Махер би бил харесан и от Техеран, тъй като е от алауитската общност и е от семейство Асад, което е духовният лидер на сирийските алауити. Очевидно е, че режимът се разтриса от бъдещи събития.

Това не е първият опит за преврат срещу Башар Асад. През декември 2012 г., командирът на танковата бригада, охраняваваща столицата Дамаск се опита да направи преврат срещу Асад. Той е бил осуетен от руските военни разузнавачи, зачислени към генералния щаб на сирийската армия.

Междувременно, главният мюфтия на Сирия Ахмед Хасун е пристигнал в Маскат, Оман заедно със всички свои наследници. Той е поскал да остане да живее там за постоянно. Хасун е оттеглил кандидатурата на сина за бъдещ кандидат-депутат за провеждащите се на 13 април парламентарни избори.

Счита се, че все пак пристигането на Хасун в Оман е било съгласувано с президента Асад, тъй като източници информират, че той е взел цялото си имущество и солидна сума.