Снимка: tdjgordon / Pixabay

 

В седмицата, в която Европа за пореден път показа сериозни пропуски в сигурността си, а американският президент направи историческо посещение в Куба, блудният син на Израел намери пътя към дома с успешно приключена операция на службите в Йемен.

В края на седмицата успешно приключи операция по спасяване на 19 йеменски евреи, които бяха посрещнати на летище Бен Гурион в Тел Авив. Пазената в тайна операция е станала възможна след договрока между израелската държава и хутите. Израелската преса съобщава, че помощ в сложната от логистична гледна точка задача по изтеглянето на евреите е имало и от йорданска страна.

Скоро след пристигането им,  Банямин Нетаняху се срещна с еврейски равин, който от своя страна подари на израелската държава свитък от свещената за евреите Тора на над 500 години.

“Ню Йорк Таймс” пише, че от началото на конфликта в арабската държава до сега Израел прави опити да изтегли всички останали евреи, които са смятани за представители на една от най-старите еврейски общности в света. Не всички обаче искат да напуснат Йемен. 50 евреи намиращи се в столицата Сана отказват да си тръгнат, като за тяхната сигурност ще се грижи дипломатическата мисия на САЩ.

Според арабското издание на „Ал Джазира“ спекулации около операцията на израелските служби и Еврейската Агенция, отговорна по миграцията са се появили почти веднага, след като станало ясно, че Израел е платил определена сума на поддържаните от Иран хути. Още повече, че лозунгите, изсписани на знамето на бойците от “Ансар Аллах” (от арабски Божии последователи) гласят „Смърт за Америка“, „Смърт за Израел“, „Проклети да са евреите“.

Израелският всекидневник „Аарец“ припомня, че година след създаването на държавата Израел, е била  проведена операция „летящ килим“, в която над 50 хиляди йеменски евреи напускат родните си места и се установяват в новосъздадената държава. Целта на това масово изселване била Израел да се справи с „проблема с арабската работна ръка“.

В първите години от създаването на Израел у ционистите битува схващането, че за разлика от евреите от Европа, йеменските евреи са свиканли на тежки условия на живот и те следва да бъдат нагърбени със земеделска и строителна работа.

За отношението към йеменските евреи може да се съди и по факта, че за свършената работа арабите евреи получавали по 2 гроша , а руските – 10. И ако в наши дни това е просто една от черните странице в историята на Израел, то мистерията около „липсващите бебета“ все още е повод за дискусии между евреите.

През 1950г. положението на йеменските евреи, намиращи се в лагери в Израел драстично се влошава. Условията на живот са тежки и децата от лагерите все по-често боледуват. И така между 1950г. и 1952г. близо 5 000 деца са обявени за изчезнали.

Въпреки първоначалните обяснения на израелските власти, че децата са починали, в последствие става ясно, че голяма част от тях са били взети от техните родители и дадени за осиновяване от евреи ашкенази, някои от които загубили децата си по време на Холокоста.