onestopmap / Pixabay
Карта: onestopmap / Pixabay

 

Два дни след кървавите атентати в Брюксел излизат на повърхността детайли, които показват подценяване на опасностите и недостатъчен контрол от страна на властите. Още преди няколко седмици, наета от белгийското правителство израелска фирма за сигурност е направила няколко препоръки с цел засилване на сигурността на летище „Завентем“.

Те обаче са изпълнени, едва когато терористите нанесоха своя удар.

Още на 29 февруари за занижен контрол на белгийските летища е било сигнализирано от европейски агенции за сигурност. След терористичния акт се оказало, че мнозинството от украинските охранители, назначени от властите за охрана на летището, са напуснали своите постове.

Малцина са продължили службата.

Въпросът е, че множество чуждестранни експерти отбелязват, че следствието и подаваните на медиите детайли говорят за непоследователност и противоречивост при изготвянето на полицейските сводки. Така например шофьорът на таксито, превозило тримата терористи до летището, заедно с техните сакове е отбелязал, че те са го чакали с пет сака. Той е взел три и е отказал останалите. Полицията не казва нищо какво се е случило с двата сака, които се предполага, че са били пълни с експлозиви.

Съществуват предположения, че двамата братя Бакрауи са задействали дистанционно експлозивите в куфарите, тъй като на заснетия от камерата филм се вижда, че носят на лявата си ръка черна ръкавица. Там са скрили бутона, докато ако бяха самоубийци щяха да имат колани и ръцете им щяха да бъдат свободни. Взривовете са само първата фаза на кървавото нападение. Нещо повече, в ъглите на летищната зала са намерени чанти с автомати AK-47, бомбени колани и муниции.

Те е трябвало да бъдат използвани, когато дойдат първите спасители на ранените, спецчасти, лекари, гражданска защита, парамедици и т.н. Намерен е автомат, който е засекал, което подсказва че това е спестило втората фаза или още по-голямата касапница на летището.

Друг детайл, който навежда на мисълта, че е възможно двамата братя да не са самоубийци, а вече бегълци е факта, че ранените от летището хора са пострадали предимно в долните крайници. При самоубийствен атентат обикновено се нанасят поражения на горните крайници и от кръста нагоре.

Следствието трябва да даде отговор на този въпрос, стигайки до точния анализ на дилемата дали всъщност двамата братя Бакрауи попадат в категорията ал интихарийн, т.е. самоубийци или са ал ингимасийн, самоубийци, които трябва да изпълнят достатъчно сложен предварителен план. Едните са летяща бомба, а вторите изпълняват стратегическа задача, при която е възможно да се жертва и живота на терориста. С други думи, интелигентни самоубийци. Вероятно третият терорист на снимката, Наджим ал Ашрауи, разпознат като основният специалист по взривове на клетката, е точно такъв. Предполага се, че той е направил бомбите за атентата на 13 ноември в Париж.

Възможно е самият Салех Абдел Салем да е ингимаси, т.е. да попада сред втората категория, ако се приеме, че той не е заловен от белгийската полиция, а сам се е предал, т.е. оставил се е да бъде заловен. Възможно е това да е бил сигналът към клетката, за да се задейства планът. Както сам признава белгийският вътрешен министър, атентатът е бил планиран отдавна, а залавянето на Абдел Салем е ускорило неговата реализация. Салах Абдел Салем е обречен още от атентата от Париж и той едва ли би могъл да се скрие от своята клетка. Той е заловен в квартал Моленбек, наричан вече джихадистката база на Брюксел.

Преди две седмици дезертирал член на ИДИЛ предаде файловете с личните данни на 22 000 члена на ИДИЛ, предимно чужденци на западни медии. Имената на сирийците са 1,7%, а на иракчаните една 1,2% от общия списък. Надделя мнението, че информацията е вярна, но въпросният боец от ИДИЛ не е дезертьор, а информацията е подхвърлена нарочно. Информацията е гаранция, че някои от чуждестранните бойци на ИДИЛ наистина няма да дезертира.

Запознати познаха подхода на саддамовата армия, за да предотврати дезертьорства или предателства. Сред подадените има бяха разпознати и тези на някои от участниците в атентата от 13 ноември в Париж. Не е ясно дали там са имената на братята Бакрауи и бомбаджията ал Ашрауи. Като цяло очевидно атентатът е дело на самостоятелна клетка на ИДИЛ в Белгия, а не е командвана от център, който е извън нейната територия. Възможен аргумент в това отношение е съобщението на информационната агенция на ИДИЛ Амак, в която не съществува определение какви са бойците на ИДИЛ, които са реализирани акцията.

При сходни случаи, обикновено терористите съобщават и компоненти от мисията, било то ингимасийн или интихарийн. Интересното е, че в съобщението дори не е добавено мъченическото качество на въпросните „бойците на ИД“, какъвто е изразът на терористите при самоубийствени атентати. Нека да припомним, че след постоянната загуба на територии в Сирия и Ирак миналото лято т.нар. „халиф“ Абу Бакър ал Багдади издаде заповеди част от чуждестранните бойци да се ориентират към завръщане в техните родини. Заложената от плановиците идея е да бъде изнесена „първата отбранителна линия“ далеч извън сирийско-иракския епицентър. Основно се оформиха три лъча – саудитски, магребински и европейски.

Преди 20 дни терористи на ИДИЛ се опитаха да превземат тунизийския град Бен Гарден. Вероятно атентатът в Брюксел е действие на европейския лъч, имайки предвид че белгийският джихадистки контигент е най-многобойният сред чуждестранните бойци според критерия брой на глава от населението. Колкото повече територии губи ИДИЛ в Сирия и Ирак, толкова повече терористи ще напускат двете арабски страни.

Тези дни се окачва да падне и град Палмира.

Ако това стане, практически територията от приблизително 70 000 кв. км под контрол на ИДИЛ в Сирия ще намалее два пъти. Преди месец ал Багдади е издал заповед всички иракчани от организацията да се завърнат в родината, да напуснат Сирия, за да отбраняват Мосул. Експерти признават, че Белгия е занемарила не само мерките за сигурност, но и въобще целия сектор сигурност. Така например в сектор антитероризъм в кралството работят едва 600 души, докато в съседна Нидерландия те са три пъти повече, въпреки, че по територия е по-малка.

Белгия обяви, че повишава своя бюджет в сектора сигурност с 400 млн. евро. Друга причина за неефективността на службите е тяхната сложна структура. Тя произтича от федералната структура и многостепенното разделение на отделните територии. Оказва се, че от върха до низшето оперативно звено има цели шест стъпала, което прави ръководството и взимането на решение твърде сложно. Всички тези обстоятелства обуславят предпоставките за нови атентати и достатъчно сложни ситуации пред европейските антитерористи.