Снимка: Chickenonline / Pixabay

 

Два взрива поразиха залите за заминаващи пътници на летище “Завентем” в Брюксел. Загинаха над 30 души, ранените са над 170. Двамата атентатори, които се взривиха на летището в Брюксел, са братята Халид и Брахим ел Бакрауи. Те са носели бомбите си в куфари, които са били в колички за превозване на багажи. Те са жители на Брюксел, известни на полицията за престъпления, съобщава белгийската телевизия Ер Те Бе Еф, цитирана от световните агенции.

Атакувана беше и спирката на метрото в квартал “Малбек”, който се намира на една спирка разстояние от Европейската комисия по посока центъра на града. Групировката Ислямска държава пое отговорност за атаките, като обвини Брюксел, че атакува исляма и ислямските народи.

Белгия е сред най-големите на глава от населението “износители” на джихадисти за Сирия, които след това се връщат, за да сеят смърт. “Ню Йорк Таймс” коментира, че тя е и институционално отслабена страна със слабо разузнаване и слаба координация в сферата на сигурността в битката срещу един коварен враг.

В последните седмици екипът на The Foreign Insider публикува няколко анализа за процесите, които застрашават Белгия и цяла Европа. Държавата, която е приела европейските институции на своя територия е сред най-големите износители на оръжие за Саудитска Арабия.

Гетото Моленбеек в центъра на Брюксел е дом на радикални елементи, за които периодично постъпва информация, предимно от мароканските служби.

Джамиите в Белгия са 320, от тях 70 са в Брюксел, а в около 10 на сто от общия брой се проповядва салафизъм – схващането за единобожие и надмощие на правилата на Корана над всичко. Младите радикализирали се мюсюлмани в общия случай не говорят арабски, произхождат от слабо религиозни семейства и не знаят нищо друго за Корана, освен това, което са чули и видели онлайн или от познати и приятели.

В анализ от декември ви разказахме, че има подозрения, че дори в централната джамия на Брюксел се е оформило гнездо на уахабизма (ултраконсервативно течение в салафизма) – формата на исляма, превърната в държавна политика от Саудитска Арабия.

Риад е стопанин на тази джамия с дългогодишен договор, който белгийските власти заплашиха да разтрогнат след атентатите в Париж от ноември миналата година.

В анализ от бежански центрове в Белгия проф. Владимир Чуков ви запознава с химните на “Ислямска държава”, които звучат сред новопристигналите в Европа в Брюксел.

Музикален фон предшества разгорещените спорове, често надхвърлящи словесните нападки. Двете групи пеят различни военни химни, донесени от бойните полета на Сирия или пък направо създадени на европейска територия.

Така например привържениците на ИДИЛ пеят про-ИДИЛ химн, който дори е изпълняван, когато терористите са рязали глави. Началото на първия куплет звучи по следния начин: ​

„Моят народ разкри зората и победата е сигурна. Ислямска държава направи джихада на благочестивите…..”

​ Други, които са били в редиците на Ал Нусра пък изпълняват химни, които са били използвани от тази терористична организация. Мохамед от град Едлиб, цитиран от ливанска медия, заявява че ако не получи статут в Белгия, ще се върне в редиците на Ал Нусра, за да се бие срещу „нусеиритите” (подигравателно наименование на алауитите, дадено им радикалните сунити) и срещу неверниците. Според него това е шариатско задължение, формулирано от шейховете на организацията.

В този раздел ви предлагаме няколко текста, които ще ви дадат по-ясна представа за събитията в Белгия.

Специален фокус от “The Foreign Insider”: 

Мръсна сделка: Белгийски джихадист изтъргуван от Турция срещу заложници

В бежански лагер в Белгия: Пеят химна на “Ислямска държава”

Салафизмът в Белгия

Саудитска Арабия е сред най-големите купувачи на оръжие, произведено в Белгия

Мароко: ИДИЛ изпраща свои бойци в Европа като бежанци