EditedRR
“Ислямска държава” разпространи снимка на предполагаем руски военен разузнавач с твърдението, че мъжът е бил убит край Палмира.

 

В края на миналата седмица “Ислямска държава” съобщи, че е убила четирима руски военни край Палмира. В съобщение, джихадистката групировка заяви, че те са били убити заедно с шестима сирийски военни и бойци от “Хизбулла”.  Сирийската страна отрича да получава руска полева помощ, но разпространени от сайта “Араби 21” снимки на руски разузнавачи в пустинната местност около Палмира говорят за друго.

Първоизточникът на снимките е агенцията на ИДИЛ – “Амак” и те бързо се превърнаха в основна тема на специализирани сайтове, които се занимават със стратегически анализи. На тях се вижда мъж, който позира пред флаг на руското военно разузнаване с текст: “Над нас са само звездите”.

Следващите снимка показва мъжа, вероятно по време на бойна мисия, но легендарното лого с прилепа е единственото доказателство, че войникът е свързан с руската армия, тъй като униформата му е без никакви обозначителни белези.

Copmbat

На последната снимка , публикувана от джихадистите, се вижда лицето на убит войник, за когото се твърди, че е същият човек. Тази информация не може да бъде потвърдена.

Западни източници отбелязват, че след частичното изтегляне на руските въоръжени сили вече Москва е съсредоточила своите удари предимно срещу терористите от ИДИЛ. До примирието целите на руските ВВС бяха предимно бунтовниците.

Въпреки примирието и продължаващите, макар и на този етап безрезултатни преговори в Женева, бойните действия в Сирия са в своя разгар. Сирийски сайт, близък до правителството информира, че братът на президента Махер Асад вече е преместен от ръководството на 4-та дивизия на елитната Републиканска гвардия на поста командващ Генералния щаб на сирийската армия.

Възможно е това да му предвещава и повишаване в политическата кариера.