Снимка: ErikaWittlieb / Pixabay

 

Само няколко дни след като нареди изтеглянето на руските сили от Сирия, президентът на Русия Владимир Путин спокойно прекроява сирийската карта, имплантирайки руските интереси в своя първи полуавтономен регион.

Така започва анализа на израелския аналитичен сайт „Дебка”, който е близък до израелските служби за сигурност. Разузнавателни източници на изданието твърдят, че ръката на руския лидер се усеща зад създаването на Кюрдския федерален регион в Сирия, който беше дискутиран на среща, организирана от Кюрдския демократичен съюз в Рмейлан на 17 март.

Новото самоуправляващо се образувание включва трите контролирани от кюрдите анклава – Джазира, Хасаке и Камишли, както и градовете Кобани и Африн.

Според израелците се очаква следващата стъпка на сирийските кюрди да е свързана с въоръжена борба, чиято крайна цел ще е да свърже трите анклава в 500-километрова самоуправляваща се територия, в непосредствена близост до границата с Турция. На този фон, турският президент Ердоган предупреди многократно, че Анкара няма да толерира създаването на кюрдско самоуправление в Сирия и дори би наредил на своята армия да навлезе в Сирия, за да предотврати това.

Според източниците на „Дебка” лично руският президент Путин е уверил кюрдските лидери, че руските военновъздушни сили ще защитят територията им от турската армия.

Вече няколко пъти турският президент Ердоган се опита да спечели превантивна подкрепа от администрацията на Барак Обама за действия срещу кюрдските планове. Държавният департамент обаче отговори едва след обявяването на кюрдската инициатива:

„Ние не подкрепяме полуавтономни и самоуправляващи се зони в рамките на Сирия”, заяви говорителят на Държавния департамент Джон Кърби – „Нашата цел е да запазим единствното на Сирия”, допълни той.

По всичко изглежда, че новият кюрдски федерален регион ще е първата зона, забранена за полети в северна Сирия, за което САЩ, Турция и Саудитска Арабия дълго настояваха. Иронията е в това, че тази зона ще е под руска егида.

Ирония става още по-силна, защото подкрепяният от Москва президент на Сирия Башар Асад, е твърдо против кюрдските ходове, в които вижда първата стъпка в разпадането на Сирия на малки етнически и религиозни образувания. Асад обаче е безсилен да се опита да си върне кюрдските анклави докато Москва седи зад тях.

Източниците на „Дебка” коментират символизма в мястото, избрано от кюрдските лидери за провъзгласяването на техните нови планове. Единствената американска военна база в Сирия е разположена в близост до Рмейлан.