Снимка: MichaelGaida / Pixabay

Вчера информационна агенция „Амак” на терористите от ИДИЛ показаха труп на руски военен съветник, който е бил убит край сирийския град Палмира. Полеви източници информират, че в покрайнините на града-музей се водят ожесточени битки между правителствените войски и частите на ИДИЛ, които са организирали добре своята първа защитна линия.

В същото време развоят на събитията подсказва, че между антитерористичната коалиция, водена от САЩ и режима в Дамаск започва надпревара за изтласкването на ИДИЛ от Източна Сирия.

Стана ясно, че Москва няма намерение да осъществява същите операции в източната половина на Сирия срещу ИДИЛ, така както ги реализира в западната част срещу бунтовниците. По-голямата част от руските ВВС в Сирия вече напуснаха арабската страна.

Видно е, че Русия спазва договора от Ефрат от миналия декември между нея и САЩ. Договорката раздели територията на страната на „американска” и „руска” зони, очертани от река Ефрат. Основните конкуренти за териториалното наследство на ИДИЛ се оформят да бъдат Вашингтон и Дамаск. Активните усилия на режима да превземе Палмира ще накарат САЩ да ускорят операцията по превземането на Ракка, сирийската столица на ИДИЛ.

Западни специалисти подозират, че Дамаск може да се договори с ИДИЛ за нейното оттегляне от града по подобие на това, реализирано от правителствените войски през миналия месец май в полза на терористите от ИДИЛ. Тогава танковете на терористичната организация прекосиха почти 200 км без никаква съпротива.

Сирийски източници пък изразиха предположение, че е възможно една от причините за практическото предаването на Палмира на терористите да е акт на несъгласие на някои сирийски офицери от старата гвардия по отношение на политиката на младия президент Башар Асад.

На този фон:  Специален анализ: Защо ОПЕК намалява добива на петрол точно сега?

Не са малко сирийците, носталгично настроени по времената на Хафез Асад, които мислят, че ако е бил останал на власт бащата Асад, Сирия е нямало да стигне до гражданска война. В това число съществуват и офицери, най-вече от висшия ешалон, които остават лоялни на Хафез, а не на Башар Асад.

Всъщност вододелът е лоялността към двата конкуриращи се „метропола” за външно влияние в страната, а именно Русия и Иран. Първата се свързва доминиращо с епохата на предишния президент, а втората – с неговия син.

Сред дузината посочени причини за изтеглянето на по-голямата част от руските ВВС от Сирия (икономически, политически, военностратегически, натиск на обществено мнение и съюзници и т.н.) правят впечатление тези, които обясняват неочаквания ход като сделка.

Въпреки изразената от Вашингтон изненада е възможно частичното изтегляне на Москва от Сирия да е договорка срещу свалянето на санкциите срещу нея при първия възможен случай.

Освен това е възможна и договорка със Саудитска Арабия за постепенно увеличаване на цените на петрола.

Неслучайно руски официален представител говори за стабилизирането на цените на нефта на нива 40-50 долара в следващите месеци, а Сергей Лавров говори за конструктивната позиция на Саудитска Арабия за стартирането на новия тур от преговорите в Женева между правителството и опозицията.

На този фон:  Специален анализ: Защо ОПЕК намалява добива на петрол точно сега?

Със сигурност, ако в момента между Русия и Турция се води война, то за разлика от това от време на време Москва и Риад си намигат. Времето ще покаже дали ще има събития, които да потвърдят тези предположения и как това ще се отрази на цените на петрола.

Каквито и да са договорките обаче верификационните механизми остават. Москва твърдо заяви, че модерната ПВО – установка S-400 остава твърдо в Сирия, докато саудитските самолети, изпратени за участие за евентуална сухопътна операция в северната част на страната, са в турската база Инжирлик.

Продължи да четеш