Снимка: joelfotos / Pixabay

 

В Бразилия се разиграва истински цирк, достоен за филм на Костурица. Десетки хиляди отново са по улиците, защото президентката с български корени Дилма Русеф назначи за шеф на канцеларията си бившия президент Луиз Инасио Лула да Силва, за да го предпази от съдебно преследване. Той пък е човекът, който издигна нейната кандидатура и буквално я направи президент на страната преди години.

Руската редакция на “Би Би Си” коментира, че Лула е подсъдим около най-големият корупционен скандал в историята на Бразилия. Преди две седмици Лула бе привикан на разпит като заподозрян в пране на пари при мащабно разследване за корупция в петролната компания “Петробраз”.

Така последва спасителният ход на Дилма към Лула.

На 16 март съдията Сержио Моро, оглавил разследването на корупционния скандал в “Петробраз”, публикува запис от подслушан телефонен разговор между Русеф и Лула, в който президентката предлага да му изпрати, “ако бъде необходимо”, документ, че е назначен на длъжност в правителството. Критиците на кабинета тутакси заявиха, че става дума Лула да бъде защитен от наказателно преследване.

Самата Дилма Русеф отрича, че се опитва да предпази бившия държавен глава. По думите й “назначаването на Лула да Силва е от огромно значение по две причини. Първата е безспорният политически опит на експрезидента. Втората – че той познава страната, нуждите й, има и стратегическата визия, необходима за нейното развитие. Участието на такъв човек (в управлението) е голямо постижение за моето правителство”.

Опозицията отбеляза също, че назначаването на Лула може би е незаконно, тъй като не е било публикувано в държавен вестник. В отговор Дилма Русеф нареди – за пръв път в бразилската история, да се отпечата извънредно издание на вестника. Да ви звучи познато?

В анализа си, колегите от руската редакция на “Би Би Си” пишат още, че бразилското общество е разцепено надве. По-бедните слоеве от населението подкрепят “Партията на трудещите се”, Дилма Русеф и Лула, защото последните водеха и водят политика за развитие на страната, която спаси от мизерия милиони хора. По-богатите бразилци са разтревожени най-вече от проблемите около корупцията.

Как ще приключи всичко това?

По думите на бразилския политолог Жайро Николао, политическата ситуация напомня филмите на Тарантино, в които множество хора стрелят едни срещу други по едно също време – и чак щом се разсее пушекът, виждаме кой още е на крака.

Тарантино ли? Не, тук по-скоро става дума за балкански сюжет.