Powered by Guardian.co.uk

Снимка: Evgeny / Pixabay

Пет месеца и половина. 9000 рейда на изтребители и бомбардировачи. Отсрочка за режима на Башар ал-Асад. Свалянето на руски пътнически самолет над Египет и разрив в отношенията между президентите на Русия и Турция. Това е краткото обобщение на руската намеса в Сирия,  която промени безвъзвратно геополитическите контури на конфликта, продължаващ повече от пет години.

“Смятам, че целите, които бяха определени пред Министерството на отбраната бяха изпълнени”, обяви небрежно Владимир Путин в понеделник вечерта, информирайки света за  предстоящото изтегляне на руските войски от Сирия.

Но най-ясно заявената цел на “борбата с тероризма“,  толкова характерна за незавършените войни  очевидно не е постигната. Ислямска държава си е все още там.

Британският „Гардиън“ отбелязва, че изтеглянето сега ще попречи руската мисията в Сирия да се превърне в една дълга, изтощителна афера с растящи руски жертви.

„По отношение на сирийския конфликт сред военните няма огромен ентусиазъм, а по-скоро тревога за забавяне на мисията. Колкото повече военни сили имаш там, толкова по-уязвими стават те “, казва пред изданието Марк Галеоти, професор по глобалните въпроси в Нюйоркския университет, който е базиран в момента в Москва.

Съобщението на Путин от снощи изненада военните анализатори, които в момента се питат дали това изтегляне е истинско. Руският президент нареди изтеглянето да започне във вторник, но не даде крайна дата.

Също така е пределно ясно, че въздушната база край Латакия, от която Русия започна своите въздушни удари, ще продължи да функционира.

Не е известно и колко „малък“ ще бъде и “малкият контингент”, който ще остане на терен. След като вече инфраструктурата е построена, нищо не може да се спре Русия да разположи нови армейски части още по-бързо и неочаквано, отколкото в края на септември.

“Никой не искаше да преговаря с Русия след Украйна, а целта на кампанията Сирия беше да принуди Запада да започне да се съобразява с Русия отново”, смята независимият военен анализатор Александър Голц. “Точно това се случи. И сега те излизат от конфликта с минимални загуби. Мисля, че това е доста брилянтен тактически ход”.