Lesin

Михаил Лесин може би е бил ключов неофициален канал за контакти между Вашингтон и Москва, пише френският в. “Фигаро”, като се позовава на източник близък до американските разузнавателни служби. Повече от 4 месеца след смъртта на бившия руски ръководен кадър в хотел във Вашингтон, в четвъртък главният съдебен лекар на американската столица обяви, че руснакът не е починал от сърдечен пристъп, а в резултат на удар с тъп предмет по главата.

По тялото на Лесин също имало следи от удари. Всичко това оборва версията на руската телевизия Ръша тудей, която ден след намирането на тялото на Лесин във вашингтонския хотел, съобщи, като се позова на източник от семейството на покойния, че той е починал от сърдечна криза.

Интересно е защо новата информация за смъртта на Лесин е направена обществено достояние едва тези дни, след като следите от удари по тялото на руснака е нямало как да не бъдат забелязани още при намирането на трупа?, пита френското издание. Според в. “Ню Йорк таймс” бившият министър на печата на Владимир Путин е умрял в резултат на спречкване, станало вечерта преди откриване на трупа му на 5 ноември миналата година. Спречкването е станало малко преди Лесин да се прибере в хотелската стая. Според нюйоркското издание видеокамери на хотела показват как Лесин влиза в лобито разчорлен.

В Москва реакциите на тези информации за момента са по-скоро дискретни. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия очаква от САЩ повече подробности по случая, припомня в. “Фигаро”.

Според източник близък до разузнавателните служби на САЩ Лесин е бил ключов неофициален канал за контакт между американската администрация и руската власт по времето на президента Борис Елцин и после по времето на Путин, така че докато в САЩ разследването на смъртта на Лесин продължава, възниква въпросът дали става дума за политическо убийство.

Бившият министър на печата Лесин заживя в САЩ през септември миналата година, като причините за това “изгнание” все още не са много ясни. Дали той е бил готов да предаде на американците експлозивни или неудобни за Кремъл информации и затова е станал жертва на операция на руските служби? Веднага след смъртта на Лесин, вестниците започнаха да спекулират в тази насока.

После спекулациите поутихнаха, но бяха подновени с пълна сила след новите разкрития.

Михаил Лесин, начело на министерството на информацията на Русия, беше големият организатор на една ера на цензура и на натиск върху журналистите в Русия, посочва френският всекидневник. Заради това той беше известен с прякора Булдозера. Лесин беше в основата на проекта за създаване на телевизия Ръша тудей, с която той се гордееше, въпреки западните обвинения, че това една пропагандна телевизия.

След като напусна министерския пост той за кратко не заемаше никаква длъжност, като това се дължеше на противоречията между две фракции, съществуващи в Кремъл. После Лесин беше назначен начело на могъщия конгломерат Газпром медиа, преди да напусне поста си в началото на 2015 г. Според руски медии Лесин е влязъл в конфликт в Юрий Ковалчук, един от основните акционери в Газпром и един от най-близките членове на кръга около Владимир Путин.

Според някои издания Лесин е избягал чак в САЩ, за да се спаси именно от тези конфликти по върховете на властта в Русия. Според американската анализаторка и специалистка по Русия Карън Дауиша Лесин е знаел повече от мнозина за тъмната страна на кремълската система.

През 2014 г. американският републикански сенатор от щата Мисисипи Роджър Уикър, който от години работи по случаи на корупция, свързани с руснаци, призова американското министерство на правосъдието да започне разследване във връзка с Лесин. Той съобщи тогава, че Лесин е купил в Лос Анджелис имоти на стойност 28 милиона долара.

Лесин освен това има и имоти в Европа и на Британските Вирджински острови. След изнесените от Уикър информации, Лесин отрече да е купувал имоти в Лос Анджелис и подчерта, че те са на децата му, живеещи там от доста време. Той припомни, че синът му е успешен режисьор в Холивуд.

Сенатор Уикър изтъкна също така тесните връзки на Лесин с някои руски лица, които са обект на санкции, наложени от САЩ на Русия заради анексирането на Крим и действията в Украйна. По този сигнал ФБР започна разследване. Тук възниква въпросът дали Лесин е бил във Вашингтон, за да договори споразумение с разследващите го? Дали е започнал такива преговори в замяна на потенциално експлозивни информации за тайните на руската власт?, пише в. “Фигаро”.

Неотдавна изданието “Дейли бийст” публикува интересна информация във връзка с Лесин. Той никога не е бил включен от американския Конгрес в списъка “Магнитски”. Списъкът, кръстен на покойния руски правозащитник Магнитски, съдържа имената на видни руски личности, нарушили правата на човека в родината си. Въпреки настояванията на няколко групи на правозащитници Лесин обаче така и не бил включен в този списък. Тук възниква въпросът защо? Дали той е бил прекалено полезен канал за информация за САЩ в контекста на обтегнати руско-американски отношения и на нарастващи разногласия между клановете в Кремъл?, пита френският всекидневник./БТА/