omar-chechen

Известен с гъстата си рижа брада, но също с жестокостта и ожесточеността си в боевете, Омар Чеченеца, който може да е бил убит при американски въздушен удар, е един от най-издирваните главатари на групировката “Ислямска държава” в Сирия. В сряда САЩ съобщиха, че “вероятно” са успели да ликвидират този военен командир при бомбардировка в Североизточна Сирия преди няколко дни. Джихадистът, чието истинско име е Тархан Таймуразович Батирашвили, е грузински чеченец, за чиято глава американското правителство обяви награда от пет милиона долара. Вашингтон представя този “опитен полеви командир” като еквивалент на министър на отбраната в джихадистката организация.

Омар Чеченеца е роден през 1986 г. в долината Панкиси в Грузия, населена главно с чеченци. Баща му е християнин, а майка му – мюсюлманка.

След като се бие в редовете на грузинската армия срещу руснаците през 2008 г., той напуска армията и лежи 16 месеца в затвора за притежание на оръжия. След това отива в Сирия и се присъединява към групировка, която се бори срещу режима на Башар Асад.

През 2012 г. той става командир на батальон чуждестранни бойци, казва Аймен Джавад ат Тамими, изследовател към американския мозъчен тръст “Близкоизточен форум”. През май 2013 г., когато се създава ИД, Чеченеца се заклева във вярност на нейния водач Абу Бакр ал Багдади и е назначен за военен командир на групировката за Северна Сирия, уточнява Тамими.

Настоящият му чин остава неясен, но той е смятан за “най-висшия военен командир” в ИД от Ричард Барет от “Суфан груп” – компания за анализи на разузнавателна информация, оглавена от бивш служител на ФБР.

“Той със сигурност е много компетентен ръководител и се радва на лоялност от страна на чеченските бойци, смятани от ИД за елитни войски”, казва пред АФП Барет.

При все това Омар Чеченеца не участва в политическото ръководство на джихадистката организация – структура, по-неясна и от военното й подразделение.

Често обявяван за мъртъв

Биография на джихадиста, съставена от симпатизант на ИД и публикувана в интернет, го описва като “един от най-добрите стратези”, който “не е губил нито една битка”. Като доказателство за популярността на Чеченеца сред джихадистите, биографът му стига дотам да го обяви за “новия Халид ибн ал Уалид” – човекът, изиграл решаваща роля за разпространяването на исляма в Сирия и Ирак след смъртта на пророка Мохамед.

Други експерти обаче омаловажават значението на Чеченеца.

“Ако смъртта му се потвърди, новината ще се отрази по-скоро на духа на ИД, а няма да окаже конкретно влияние на бойното поле”, отбелязва директорът на Сирийския център за наблюдение на правата на човека Рами Абдел Рахман. “ИД решава кои фигури да направи популярни в медиите и пази в сянка истинските си ръководители”, допълва той. САЩ потвърдиха, че Омар Чеченеца е бил мишена на въздушен удар, но отказаха да дадат каквато и да било информация за съдбата му. Той е бил обявяван за мъртъв от различни социални мрежи или медии и преди, след което отново се е появявал.

Бащата на джихадиста Таймураз Батирашвили каза пред руската агенция Интерфакс, че не е в състояние да потвърди смъртта му: “Не знам нищо за смъртта на сина ми. Всеки месец съобщават, че е убит”.

Автори: Серен Асир и Руба ел Хеусейни от Франс прес

Превод: БТА