Снимка: Victor32 / Pixabay

Белгийският джихадист Ясин Лашири, осъден миналото лято на 20 години затвор от Наказателния съд в Брюксел и задържан в Турция, е бил разменен с “Ислямска държава” (ИД) срещу освобождаването на заложници. Това съобщават белгийски медии, цитирани от коресподента на БТА в Белгия.

Информацията е потвърдена в общи линии от прокуратурата.

Властите в Белгия са чакали от година Турция да изпълни молбата им за екстрадиция на терориста. Вместо това турската страна го е разменила за държани в плен от ИД заложници. Не се посочват броят и националността на освободените от терористичната групировка при размяната.

Лашири е бил приближен на координатора на атентатите в Париж от ноември миналата година. Белгийските медии съобщават, че още двама джихадисти, от Алжир и Пакистан, проникнали в Европа като бежанци, са подготвяли атентати. Двамата са били в група, пристигнала в Гърция в началото на миналата година и в която са били някои от терористите, самовзривили се пред Националния стадион на Франция.

Алжирецът и пакистанецът са използвали фалшиви сирийски паспорти и са задържани в Австрия. Установено е, че двамата са били в тясна връзка с част от извършителите и съучастниците на ноемврийските атентати в Париж.

Медиите в Белгия препечатват данни от сирийски опозиционен сайт, публикувал имената на над 1700 членове на ИД. Списъкът съдържа най-много имена на саудитци, тунизийци, мароканци и египтяни, но и на белгийци. Още при присъединяването на джихадистите към ИД е трябвало в таблицата да се попълнят съответните данни, включително как те искат да умрат – в сражение на фронта, или като шахиди.