Register Blank

Сайтът “Заман ал уосал” публикува бланка за регистрация на кандидат-членовете на ИДИЛ. Благодарение на дезертьор той се е добрал до масив от данните за 1736 бойци на терористичната организация от 40 страни. В бланките се попълват 23 графи, в които се виждат данни за собственото име, полевото име, боеви опит, произход, националност, личен адрес, телефон, и-мейл, специалност, степен на шариатски познания, името на препоръчителя, през кой град е влязъл на територията на ИДИЛ, дали иска да стане самоубиец, с кой да се влезе във връзка в случай, че е убит, дори какъв пост би желал да заеме в ИДИЛ.

Документите показват, че информацията е поверителна, тъй като те хвърлят светлина върху институциите на ИДИЛ и начина на формирането на ръководни вътрешни кръгове и други.

От попадналия масив от данни става ясно, че 2/3 от бойците са от Саудитска Арабия, Тунис, Мароко и Египет. Почти 25% от ИДИЛ-бойците са саудитци. В същото време водещите полеви командири сред чужденците са турци, а след тях идват френските джихадисти. Според данните едва 1,7% от общия брой са сирийците, иракчаните още по малко – 1.2%.

Това обаче не са представителни данни, имайки предвид информацията за реализираните самоубийствени атентати през декември, януари и февруари 2016 г. Почти 70% от ал ингимасийн, самоубийците на ИДИЛ са сирийци.

Експерт на “Заман ал уосал” отбелязва, че иракчани и йорданци съставляват гръбнака на ИДИЛ, но повечето от тях са базирани в Мосул или контролираните от терористите зони около иракския град Рамади.

Интересното е, че джихадистите от ИДИЛ не знаят истинските имена на своите другари. Те използват кодови имена или псевдоними с цел гарантиране на сигурността на дадения боец.

Документите са написани и архивирани от институцията Генералното управление на границите и специална комисия, която следи всички данни на членовете на ИДИЛ.