Снимка: Retro-Lounge / Pixabay

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън започна своето 5-дневно посещение в Близкия Изток с Обединените арабски емирства. На 8-ми март е визитата в Израел, която се възприема като ключов етап. Наблюдатели го оценяват като посещение на политическа фигура, която търси подкрепа, отколкото като представител на администрация, която си отива.

В портфейла си Байдън носи голям чек, чиято цифра очевидно ще бъде допълнително договорена. Става въпрос за компенсациите за израелската армия след сключването на сделката по иранската ядрена програма.

Тел Авив заяви, че иска гаранции и респективно поиска увеличаването на военната помощ. Става въпрос за 50 млрд. долара, предоставени за 10 години. С други думи, увеличаването на сегашните 3,5 млрд. долара годишно на 5 млрд. Американската страна поясни, че условията следва да бъдат доуточнени.

Тя предлага сума от 40-50 млрд. за срок от 13-15 години. Освен това ще бъде и уточнен списъкът с най-модерни военни технологии, които до този момент не са предоставени на израелската армия. Запознати обаче считат, че въпросната помощ ще е и срещу подкрепата на държавата Израел за кандидата на демократите в президентските избори в САЩ на 4 ноември.

Става въпрос за мобилизация на влиятелното еврейско лоби в САЩ на страната на партията на настоящия президент. Последният нееднократно заяви, че ще направи всичко възможно да го наследи негов съпартиец. Интересното в случая е, израелски източници считат, че е възможно Джо Байдън да си прави планове самият той да е кандидат на Демократическата партия на 4 ноември.

Предполага се, че той си е направил добре сметката, че Хилъри Клинтън ще бъде принудена сама да се откаже от номинацията след скандала с нейните и-мейл съобщения. Редица сериозни наблюдатели са категорични, че човек, който е изпратил 17 и-мейл съобщения на Държавния департамент от личната си електронна поща, няма как да убеди властите, че е способен да пази класифицирана информация и не може да стане президент на САЩ.

Възможно е именно подобни планове да са в основата Байдън да не се впусна в надпреварата за номинацията на демократите заедно с Хилъри Клинтън и Бърни Сайдърс. На 19-ти февруари Байдън остро разкритикува кампанията на двамата свои съпартийци, наричайки я „гибел и мрак“. По-късно обаче той се поправи и поздрави водачката Хилъри Клинтън с успешното й представяне. Не е много ясно как евентуално би станало нейното заместване с Джо Байдън, ако все пак тя бъде дисквалифирана.

Как би реагирал и Бърни Сандърс?

Надпреварата е в процес и тя набира скорост. В същото време не малко от партийните активисти на Демократическата партия отстояват мнението, че единствено Джо Байдън може да спре Доналд Тръмп по пътя за Белия дом.

Социологическите изследвания показват, че Сандърс е губещ срещу почти всички кандидати на републиканците. Времето ще покаже дали тези предположения почиват на реални факти. Във всички случаи САЩ ще търсят подкрепата на своя близкоизточен стратегически партньор, тъй като другите два – Турция и Саудитска Арабия дадоха ясно да се разбере, че заемат обструкционистки позиции спрямо политиката на Барак Обама.

Сирийската опозиция в лицето на Висшият преговорен комитет, формиран в Риад, категорично заяви, че се противопоставя на „американо-руските планове за Сирия“. Експерти пък са на мнение, че последните изстъпления на турските власти спрямо вестник „Заман“ са директно гневно послание на Ердоган към Вашингтон. Става въпрос за логическото предположение, че Турция предупреждава САЩ, в чийто щат Пенсилвания живее ислямският проповедник Фейтула Гюлен, който се счита, че е собственик на атакувания вестник.

Неслучайно Вашингтон рязко разкритикува бруталните действия на турската полиция спрямо редакцията на вестника и спрямо демонстрантите, отишли да защитят свободата на словото. Риад също се отклонява от линията на пълна координация с Вашингтон за разлика от войната в Афганистан, когато заедно воюваха срещу армията на бившия СССР. Независимо от сключеното споразумение между Вашингтон и Москва за Сирия, запознати съобщават, че Риад има намерение да започне снабдяването на бунтовниците в Сирия с противотанкови и ракети земя-въздух.

През последните две седмици Русия е предоставила на сирийската армия с танкове Т-90. Саудитска Арабия показа характер, спирайки военната помощ за ливанската армия и обявявайки Хизбула за терористична организация. Спирането на приблизително 4 млрд. военна помощ за ливанската армия е израз на недоволството, че част от тези средства отиват под разпореждането на Хизбула, която е „държава в държавата“.

Нещо повече, отслабвайки армията, Саудитска Арабия иска да покаже, че в нейно отсъствие на територията на тази арабска държава ще се засилят действията на терористични организации като ИДИЛ и Ал Нурса. Последните имат свои обособени райони на контрол в Ливан, които са под обстрела на местните въоръжени сили. Тези стъпки на Риад показват, че всички фактори в Сирия трябва да продължават да се съобразяват с амбициите на уахабитското кралство, в това число и неговите американски съюзници.