Снимка: KERBSTONE / Pixabay

 

Има ли по-страшен кошмар от президента Доналд Дж. Тръмп по време на напрегната международна криза – негодуващ и нетърпелив, с потен пръст върху ядрения спусък? “Тръмп е заплаха за нашата национална сигурност”, директно предупреждава Джон Б. Белинджър Трети, юридически съветник в Държавния департамент при президента Джордж У. Буш.

Повечето от споровете за Тръмп се съсредоточават върху вътрешната политика. Системата на проверки и баланси обаче означава, че има граници за онова, което президентът може да постигне във вътрешен план, докато конституцията оставя главнокомандващия с далеч по-развързани ръце в чужбина.

Това е нещото, което ужасява външните наблюдатели на Америка. Германското списание “Шпигел” назова Тръмп най-опасния човек в света. Даже водачът на шведската националистическа партия, започнала съществуването си като неонацистка група, отстояваща върховенството на бялата раса, отхвърля Тръмп. Авторката на книгите за Хари Потър Дж. К. Роулинг изразява становището на мнозина британци, с пост в “Туитър”, че Тръмп е по-лош от Волдемор.

Изтъкнати американци с консервативно становище за външната политика публикуваха преди няколко дни отворено писмо, в което предупредиха, че няма да подкрепят Тръмп. Сред подписалите са Майкъл Чертоф, бивш министър на вътрешната сигурност, Робът Зелик, бивш заместник-държавен секретар, и още над сто души.

“Изявленията на г-н Тръмп ни карат да заключим, че като президент той би използвал пълномощията на своя пост, за да действа по начини, които ще правят Америка по-несигурна”, декларира писмото.

Изходна точка е забележителното невежество на Тръмп по международните въпроси. И всеки път, когато се опитва да увери в обратното, той разширява дупката. Приканен на последния дебат да назове хора, чиито външнополитически идеи уважава, Тръмп спомена ген. Джак Кийн, но произнесе неправилно името му.

На този фон:  Русия, Украйна и сложният Тукидитов капан

На въпрос за Сирия Тръмп каза миналата година, че ще остави “Ислямска държава” (ИД) да събори режима. Това е лудост. ИД вече убива и поробва християни, язиди и други религиозни малцинства; екзекутира хомосексуалисти; унищожава древни паметници; потиска жените. А Тръмп иска ИД да завладеят Дамаск?

Второто главно опасение е в това, че Тръмп би започнал търговска война или истинска война.

През януари той каза пред в. “Ню Йорк таймс”, че е привърженик на налагането на 45 процента мито върху китайските стоки. После отрече да е казвал такова нещо. Вестникът пусна звукозапис (част от разговора е била записана), на който Тръмп ясно се обявява за 45-процентна ставка, рискуваща започването на търговска война между двете най-големи икономики в света.

Освен това Тръмп призова за изпращането на още американски пехотинци в Ирак и повдигна въпроса за бомбардиране на ядрените обекти в Северна Корея. Един зле информиран, нетърпелив и раздразнителен лидер може да причини разрушения и това се отнася както за Ким Чен-ун, така и за Доналд Тръмп.

Третият риск е за репутацията на Америка и за меката сила. И Буш, и Обама работиха здраво, за да уверят наброяващите 1,6 милиарда мюсюлмани по света, че САЩ не воюва с исляма. Тръмп до голяма степен обяви война на всички мюсюлмани.

На този фон:  Джо Байдън - Мохамед бен Салман....rien ne va plus?

Щетата върху облика на Америка вече е нанесена, даже и Тръмп да не бъде избран. Просто като един самохвалко, който завзема новинарските заглавия по света, той допринася за окарикатуряването на САЩ и петни нашата репутация по света. Той е американският Ахмадинеджад.

Аз казах в “Туитър”, че Тръмп е свадлив, готов да се сбие, надут и вдетинен и помолих за други думи с тази начална буква, които да го описват**. Резултатът бе порой от предложения: сприхав, угаждач, патетичен, докачлив, чепат, зловреден, снизходителен, пантагрюелски, уклончив, неискрен, самонадеян, мръсноуст, провокативен, помпозен, хищен и още много, включително обезпокоителното “вероятен президент” (probably president).

Тръмп не е кой знае колко идеологизиран и е възможно като президент да се обгради с експерти и да отстъпи от крайните позиции. Добър знак беше това, че в петък той сякаш даде заден ход и се зарече, че няма да дава заповеди на въоръжените сили да извършват военни престъпления. Това бе толкова удивително, че аз не мога да повярвам, че току-що написах това изречение!

Във всеки случай Тръмп е всичко друго освен предвидим и изглежда също толкова правдоподобно, че той би започнал нови войни. Това е риск, който малцина здравомислещи хора искат да поемат.
Политологът от университета “Дюк” Питър Фийвър, който е работил за националната сигурност в Белия дом при Буш, отбеляза, че повечето републиканци са обединени в убеждението, че президентът Обама и Хилари Клинтън са навредили на Съединените щати и са допринесли за проблемите на следващия президент.

На този фон:  САЩ и петролът: Когато принцовете не си вдигат телефона

“Това, което Тръмп обещава да направи, обаче може по някакви начини да направи всички наши проблеми драматично по-тежки”, ми каза той. “Защото в момент, когато страната се нуждае отчаяно от нашия най-добър отбор, трябва ли да изпращаме клоуни?” /БТА превод:Климент Тренков/

Продължи да четеш