passcode

Ако сте се съмнявали, че вашият айфон има добра защита, сега е времето да се замислите върху битката между ФБР и компанията, създадена от Стив Джобс. Сюжетът е почти като във филм – имаме терорист и масов убиец(Сайед Фарук), стремежа на властите(ФБР) да разбият защитата на неговия телефон и отказът на „Епъл” да сътрудничи.

Имаме и голям шум на планетарно ниво.

В този класически публичен сблъсък всяка от страните се стреми да привлече общественото мнение на своя страна. Властите, които твърдят, че „с малко помощ” от „Епъл” ще се сдобият с ценна информация около масовите убийства в Сан Бернардино срещу компанията, която иска да избегне „опасен прецедент”, който да постави под риск сигурността на устройствата.

Какво иска ФБР?

На 16 февруари съдът в Калифорния поиска от Епъл да предостави на ФБР специална програма, която ще му позволи да получи достъп до информацията, съхранявана на айфон, принадлежащ на терориста Саид Фарук, който на 2 декември миналата година участва в нападението срещу център за подпомагане на инвалиди в Сан Бернардино и бе ликвидиран. При терористичното нападение загинаха 14 души, а 21 бяха ранени.

Досега властите безуспешно се опитват да свалят информацията от смартфона.

Ден по-късно в убеждаването на обществото се включи и лично шефът на Агенцията за национална сигурност на САЩ, който се появява публично доста рядко. Атентатите от 13 ноември във Франция нямаше да се състоят без използването на средства за кодиране на комуникации, които позволиха на джихадистите да избегнат проследяване, обясни Майкъл Роджърс. Той уточни, че подкрепя шифрованата защита за сигурността в интернет, но изрази резерви за уреди, които не може да се декодират, дори със съдебно нареждане или по искане на властите.

“Дали кодирането ни затруднява при изпълнението на задачите ни? Да”, изрази съжаление той.

iphone

Как реагира Тим Кук?

“Така хората ще станат уязвими, каза Кук. Това ще е лошо за Америка. Ще бъде създаден прецедент, който може да засегне много хора.”.

Кук изрази разочарование, че е научил от медиите за решението от 16 февруари на федерален съдия да бъде наредено на Епъл да създаде специалната програма за разкодиране, поискана от ФБР. Той каза, че ще обсъди с президента Барак Обама искането на властите.

За часове зад Кук застанаха “Фейсбук” и „Туитър”.

“Ние подкрепяме Епъл. Вярваме в закодирането и според нас то е важен инструмент”, отбеляза Зукърбърг на Световния конгрес на мобилните телекомуникации в Барселона.

“Не мисля, че е правилно да се изключва (кодирането) на водещи продукти, които хората ползват. Не мисля също, че да се отвори достъпът или да се забрани кодирането са ефективни начини да се повиши сигурността”, допълни Зукърбърг.

Единствено основателят на „Майкрософт” Бил Гейтс застана на страната на правителството. Той заяви, че на американското правителство трябва да му бъде разрешено да разкодира айфона на стрелеца от Калифорния. В интервю за “Файненшъл таймс” Гейтс отхвърля твърденията, че подобно искане ще създаде прецедент.

Къде е истината и какво означава „малко помощ” ?

Службите твърдят, че искат съвсем малко помощ за разбиването на защитата на айфона. За „Епъл” кодирането на данни на нейните устройства е стандартна практика и много от тях са защитени с ПИН код. Ако той се набере много пъти погрешно, цялата информация се унищожава. Това е опция, за която знае всеки притежател на айфон.

Тоест, ФБР не иска от компанията да декодира цялата защита на айфона, а просто да деактивира функцията, която прави почти невъзможно да се налучка пин кода и то само на един единствен апарат.

Когато айфонът е изключен, съдържанието на паметта му е криптирано с помощта на ключ, който се извлича посредством два типа информационни пътища: хардуерен код, уникален за всеки айфон и паролата на потребителя, която се използва за заключване на телефона.

Вестник „Гардиън” коментира, че защитата на айфона като цяло е доста слаба. Криптирането се крие от ПИН код от четири или шест цифри, които имат само 1 милион комбинации. Те могат да се отгатнат за по-малко от две седмици. Знаейки тази слабост, от Епъл са добавили второ ниво на защита – колкото повече грешни опити, толкова по-дълги интервали от време между следващите опити за налучкване на кода. И на последно място идва опцията – цялата информация да се самоунищожава автоматично след десетото грешно предположение.

Точно тази опция е била активирана от Саид Фарук.

До този момент е ясно, че компанията от Купертино няма да пробие защитата на апарата , за да помогне на ФБР. Това и е перфектна PR стратегия, която ще стигне до стотици милиони потенциални клиенти, които ще бъдат убедени в непробиваемостта на айфона. От друга страна обаче все по-болезнена става темата за използването на модерните технологии за престъпления и терористични актове. Случаят тепърва ще се разгръща, а в него се крият много сложни въпроси, които тепърва ще все по-актуални.