unga

Преди няколко дни 93-годишният бивш генерален секретар на ООН египтянинът Бутрос-Бутрос Гали почина. С едноминутно мълчание в Съвета за сигурност на ООН и със скромно официално съобщение на египетската информационна агенция MENA, бе изпратен шестият ръководител на световната организация. Той беше начело на ООН от 1992 до 1996 г.

Бутрос Гали, който е единственият генерален-секретар, който не повтори мандата си, е изключително интересна личност със своята семейна биография, академична и политическа кариера. Той е внук на бивш египетски премиер, негов едноименник, убит през 1910 г. Младият Бутрос, който е член на коптската (източноправославна) египетска общност се жени за Лея Надлер, египетска еврейка, приела по-късно католицизма. С нея в къщи си говорят на арабски, но конфиденциалните думи изричат на френски.

През 1979 г. в качеството си на външен министър на Египет Бутрос Гали е един от конструкторите на Кемпдейвидския мирен договор между Израел и Египет. Този акт представлява триумф на американската външна политика в целия Близък Изток. Поради тази причина през 1992 г. Бутрос Гали се ползва с доверието на Вашингтон, току-що спечелил Студената война.

В същото време по време на неговия мандат в ООН САЩ виждат, че търпят най-значимите си дипломатически провали – геноцида в африканската страна Руанда им е предписан, световната организация не приема резолюция, позволяваща бомбардировки на сърбите в Босна, американското фиаско в Сомалия и други.

ghali

През 1996 г. администрацията на Бил Клинтън провежда т.нар. операция „Ориент експрес”, чрез която се опитва да привлече други държави в обструкцията на Бутрос Гали. В крайна сметка, САЩ налагат сами „вето” над кандидатурата на бившия египетски министър за подновяването на мандата му начело на световната организация. Така Бутрос Гали става първият ръководител на ООН, който не успява да постигне втори четиригодишен мандат.

Прави впечатление, че след това видният египтянин остава почти в сянка в политическия живот на собствената си страна. Не е такава традицията с египтяни, които са се издигнали във върховете на световните международни структури. Такива са бившият генерален секретар на МААЕ Мохамед ел Барадей и бившият генерален секретар на Арабската лига Омар Муса, които играха значима роля в периода пост-Мубарак. Двамата бяха сочени като сериозни кандидати за поста президент на АРЕ след падането на бившия египетски диктатор.

За разлика от тях Гали има един мандат начело на световната франкофонска организация и на местния Национален съвет за правата на човека.

Според израелски източници за пръв път през 2000 г. израелският министър-председател Ехуд Барак представя част от агентурното минало на бившия генерален секретар на ООН на отиващия си президент Бил Клинтън. Едва след смъртта на Бутрос Гали израелските източници излизат с подобно категорично твърдение.

Те отстояват тезата, че бившият ръководител на световната организация е отнесъл със себе си своето досие на двоен агент, в това число и на КГБ. Както се изразява източникът, той е „плел своята кошница под носа на четирима американски президенти” – Картър, Рейгън, Буш-баща и Клинтън.