BGCons
Сградата на Генералното консулство на България в Истанбул.

„Турция отвръща на удара след решението на София да обяви турски дипломат персона нон грата”.

С това изречение започва статията по темата на турския вестник „Хюриет“, който е и най-старото издание, което излиза и на английски в Турция. Вестникът уточнява, че Анкара е реагирала реципрочно – с искане към София да си тръгне консул Зорница Петрова Апостолова от българското дипломатическо представителство в Истанбул.

„Хюриет“ акцентира, че тази стъпка е доказателство за  повишеното напрежение между съседните страни след разрива между Турция с Русия, последвал свалянето на руския изстребител на 24-ти ноември.

На 21 февруари Угур Емироглу – служител на Турската дирекция по вероизповеданията (Diyanet) бе обявен за “персона нон грата” заради дейност в сферата на религията, макар че дипломатическото му назначение е свързано със социални въпроси. Изданието цитира български медии, които твърдят, че Емироглу е оказвал натиск за подкрепа на българския политик Лютви Местан, който беше свален от поста си като лидер на етническата турска партия в България на 25 декември.

Изданието се позовава на неназовани турски официални лица, които заявяват, че такова мислене е “неоснователно”.  Същите източници, базирани в Анкара казват за „Хюриет“, че този ход на София е подтикнал Анкара да предприеме реципрочни мерки чрез обявяването на Апостолова за персона нон грата.

От публикацията става ясно, че турската държава не обвинява в нищо Зорница Апостолова, която е помолена да напусне просто като реципрочна мярка.

Коментар на The Foreign Insider:

Наблюдатели се опасяваха, че Анкара може да помоли генералния консул в Истанбул Ангел Ангелов да напусне страната като отговор на мярката, предприета по отношение на турския дипломат в Бургас. Това би било знак, че Турция реагира доста остро, защото рангът на Ангелов е по-висок от този на изгонения турски дипломат.

За Апостолова, която е първи секретар в мисията, се знае, че се е занимавала активно с българското църковно настоятелство и екзархия, което е знак за пълна реципрочност на отговора от Анкара.

Въпросът сега е дали още представители на Комитета по религиозни въпроси на Турция(Дианет) в България ще бъдат помолени да напуснат страната. Към днешна дата у нас се намират 22-ма души, които са пръснати из районните мюфтийства.  Те са турски държавни служители и получават своите възнаграждения от Турция.