walesa

Бившият полски президент и исторически лидер на профсъюза “Солидарност” Лех Валенса, който бе обвинен, че е сътрудничил през 70-те с комунистическите тайни служби, призна днес, че е допуснал грешка, но отново отрече да е бил доносник.

“Не се оставих да бъда пречупен през декември 1970 г., нито съм сътрудничил със Службата за сигурност. Никога не съм вземал пари, нито съм изготвял писмени и устни доклади”, написа Нобеловият лауреат за мир в личния си блог.

“Допуснах грешка, но не такава, за каквато се говори. Дал съм дума да не правя разкрития. Със сигурност не и сега. Освен ако други не го направят. Човекът, който е в основата (на скандала), е още жив. Той трябва да разкрие истината и аз разчитам на това”, написа Валенса.

Съмненията за дейността на водача на борбата срещу комунизма се появиха вчера, след като в дома на бившия вътрешен министър и шеф на тайната полиция генерал Чеслав Кишчак, починал миналата година, бяха намерени документи, за които бе съобщено, че на бившите служби.

В обширен материал по темата ДПА припомня, че Кишчак бе съден години наред за ролята си в кръвопролитното потушаване на стачката на работниците в корабостроителницата през декември 1970 г., както и за жестоките методи, използвани срещу стачкуващи миньори в годините на военното положение. По-късно, през 1989 г., той ще е един от участниците в преговорите с Валенса и други представители на опозицията за очертаване на пътя за оттегляне на комунистите от властта.

Кишчак почина през ноември и сега стана ясно, че той може би е пазел ценни тайни документи, за да се подсигури на старини. В кабинета си е съхранявал подробни досиета, съдържащи бележки, страници с машинопис и фотографии.

Неговата съпруга Мария каза, че преди смъртта си я инструктирал, ако има финансови проблеми, да предаде архива в Института за национална памет (ИНП) – институцията, който разследва престъпленията от времето на комунизма, а има и пълномощията да предявява обвинения. “Съпругът ми каза, че документите трябва да бъдат защитени за доброто на Лех Валенса, който все още е национален герой””, каза в четвъртък Мария Кишчак.

Според Лукаш Камински, директор на полския Институт за национална памет (ИНП), който разследва нацистките и комунистическите престъпления, “в личното досие (на Валенса) има плик с написано на ръка съгласие за сътрудничество, носещо подпис Лех Валенса, “Болек”.

Сред документите от това досие има и ръкописни разписки за получени суми”.

Седемдесет и две годишният Валенса навремето призна, че когато е бил работник и противник на режима, е подписал “документ” в полицията след едно от задържанията си. Той обаче винаги е наричал абсурдно всяко обвинение в действително сътрудничество с комунистическата полиция.

От началото на 90-те в Полша постоянно тече спор между привърженици и противници на Валенса дали той е бил сътрудник, или не. Сред заклетите му врагове е Ярослав Качински, лидер на консервативната партия “Право и справедливост”, която сега е на власт.

През 2000 г. специален съд отхвърли достоверността на обвиненията срещу Валенса. Но през 2008 г. ИНП публикува книга, в която се казва, че Валенса е бил регистриран като таен агент през декември 1970 г., след което е зачеркнат от регистрите през юни 1976 г. заради “липса на желание да сътрудничи”. /БТА/