Жени-войници от "Частите за народна защита" на пост във военния лагер "Рас ал-Айн", по времето, в което бяха подкрепяни от САЩ. Снимка: "Ройтерс"
Жени-войници от “Частите за народна защита” на пост във военния лагер “Рас ал-Айн”, по времето, в което бяха въоръжавани от САЩ. В момента подкрепа идва и от Русия. Снимка: “Ройтерс”

 

Бойците на Частите за народна защита (ЧНЗ) са преименували въздушната база Менагх в северната част на Сирия в чест на лидера на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) Абдулла Йоджалан.

Няколко медии, сред които британският вестник The Times и турският „Хюриет” съобщават, че военното крило на сирийската кюрдска партия Демократичен съюз, която за Турция е терористична организация, е променила името на стратегическата въздушна база, северно от Халеб на „Серок Апо” или „Лидер Апо”, в чест на Йоджалан. Град Тал Рифаат, чието завземане кюрдските сили обявиха по-рано тази седмица, също е преименуван в “Арпет”.

Както “Foreign Insider” ви съобщи в обширен анализ, той е само на 20 километра от границата с Турция и на 40 км от Халеб(Алепо), а също и в непосредствена близост до градовете Мари и Азаз, които са двете основни селища – останали бастиони на протурските милиции в провинция Северен Халеб.

Главната кюрдска милиция в Сирия се отличава с това, че е единствената фракция в раздираната от война страна, която е подкрепяна както от руски, така и от американски въздушни удари.

Анализатори, цитирани от ДПА, казват, че кюрдските сили успяват умело да маневрират насред политическата бъркотия в Сирия, като се бият с “Ислямска държава” и разчертават самопровъзгласена автономна територия, която наричат Роджава, т.е. Западен Кюрдистан.

Агенцията подчертава, че Турция вижда не само как кюрдите напредват, а и как подкрепяните от нея сирийски бунтовнически групировки, включително ислямистки фракции, рухват в Алепо, което до голяма степен се дължи на руските въздушни удари. Затова не е изненадващо, че само в последната седмица над 1500 души са преминали границата със Сирия, за да подкрепят бунтовниците в битката им срещу режима на Асад.

От друга страна Турция е в изключително лоша външнополитическа ситуация. Ердоган не получи дори и вербалната подкрепа на Вашингтон, когато обствелваше позициите на ЧНЗ край Азаз в края на миналата седмица.

След атентатите в Анкара от вчера обаче, Турция ще направи всичко възможно да убеди света, че ЧНЗ е отговорна за кървавия террористичен акт, който уби над 20 души. Изказванията в тази посока вече започнаха както от премиера Давутоглу, така и от президента Ердоган, за когото кюрдската милиция и нейното политическо крило „Партията “Демократичен съюз” са творение на правителството на Башар ал Асад.

“Нека да се знае, че Турция няма да се поколебае във всеки момент, навсякъде и при всеки повод да използва правото си на законна отбрана”, гласи декларация, публикувана от пресслужбата на президентството след атаките в Анкара.

Въпросите, които повдигат събитията от последните дни са – Какъв ще е отговорът на Турция и ще предприеме ли Анкара по-директна военна операция срещу кюрдите в Сирия?

Как това ще бъде посрещнато от Москва, която подкрепя кюрдската офанзива?

И не на последно място – как Вашингтон ще продължи да лавира между интересите на своя традиционен съюзник в региона, подкрепата на кюрдите в Сирия и сложните преговори около руската роля в битката с „Ислямска държава” в момента?