Квартал Моленбеек в Брюксел, където са живеели някои от организаторите на атентатите в Париж на 13.11.2015 г.
Квартал Моленбеек в Брюксел, където са живеели някои от организаторите на атентатите в Париж на 13.11.2015 г.

 

Джамиите в Белгия са 320, от тях 70 са в Брюксел, а в около 10 на сто от общия брой се проповядва салафизъм – схващането за единобожие и надмощие на правилата на Корана над всичко. Това съобщават местни медии, като се позовават на данни от парламентарната комисия за контрол над разузнавателната общност.

Отчита се, че освен известните джамии, съществуват места за молитва, напълно извън обсега на службите – апартаменти и гаражи, където мюсюлманите се събират и се радикализират. Допълва се, че по-рядко радикализацията се наблюдава в джамиите, най-често това се случва в интернет.

Младите радикализирали се мюсюлмани в общия случай не говорят арабски, произхождат от слабо религиозни семейства и не знаят нищо друго за Корана, освен това, което са чули и видели онлайн или от познати и приятели.

Броят на джамиите в Белгия, където се проповядва салафитският прочит на исляма, включително идеята за джихад, е нараснал двойно от 2001 г. насам, показват данните. Допълва се, че от 70-те джамии в Брюксел едва 13 са признати за официални храмове от държавата.

В информациите се посочва, че след атентатите срещу седмичника “Шарли” в Париж през януари миналата година крайните проповедници в Белгия са се снишили, за да не се набиват на очи на контраразузнаването. Младите мюсюлмани са започнали да избягват официалните джамии, също заради желанието да не попадат в полезрението на службите.

Министърът на вътрешните работи Ян Ямбон потвърждава в интервю, че е разпоредено на службите да изготвят доклад за дейностите в централната джамия в Брюксел. Има подозрения, че там се е оформило гнездо на уахабизма (ултраконсервативно течение в салафизма) – формата на исляма, превърната в държавна политика от Саудитска Арабия. Риад е стопанин на тази джамия с дългогодишен договор, който белгийските власти заплашиха да разтрогнат след атентатите в Париж от ноември миналата година. /БТА/