Делегациите на Русия и Турция по времето, когато отношенията между двете държави все още бяха нормални.
Делегациите на Русия и Турция по времето, когато отношенията между двете държави все още бяха нормални.

Резултатът от обтегнатите отношения между Москва и Анкара навлиза в нова фаза. Турската корпорация Фиба груп (Fiba Group) е обявила за продажба руската си банка Кредит Юръп банк (Credit Europe Bank), която е най-голямата банка с турска собственост в Русия и работи основно в сферата на потребителското кредитиране и кредитните карти.

БТА пояснява, че миналата година тя бе 53-тата по големина в страната по обем на активите, според класация на Интерфакс. Руският в. “Комерсант” съобщи вчера, че Фиба груп е наела американската банка Морган Стенли (Morgan Stanley) като консултант по продажбата.

Ескалират отношенията и в други сектори на икономическите връзки между двете страни.

Един от ръководителите на най-натовареното летище в Русия заяви, че спирането или ограничаването на полетите до Турция, Украйна и Египет през последните три месеца е струвал на аерогарите в страната 6 милиарда рубли (77 милиона долара).

Заместник изпълнителният директор на московското летище “Домодедово” Денис Нуждин, цитиран от ТАСС, посочи вчера, че около половината от загубата идва от решението на Русия през декември да спре чартърните полети до Турция след свалянето на руски самолет от турските ВВС.

Играта на нерви между Москва и Анкара отдавна напусна размяната на обвинения и икономически мерки. По най-различни информационни канали в Европа се разпространяват детайли, подкрепящи руските обвинения, че синовете на Ердоган са свързани с търговия с петрол, идващ от контролираните от „Ислямска държава” територии в Сирия и Ирак. Турция отговаря реципрочно с обвинения в контрабанда на най-различни стоки личности, свързани с руското влияние в региона.

Ситуацията е изключително непредсказуема, защото и двете страни явно разполагат с много информация за всеки от своите обекти, които могат да бъдат разместени като фигури в непрекъснато ескалиращата шахматна игра.

Миналата седмица турският премиер Ахмет Давутоглу призова Съединените щати да заемат по-решителна позиция срещу Русия във връзка с намесата й в Сирия. Давутоглу посочи, че хуманитарната криза в Сирия се е задълбочила заради “интензивните бомбардировки” в района на градовете Алепо и Мадая в Северна Сирия, на които според него са били подложени отрядите на опозицията.

Вчера в Хага, турският премиер стигна още по-далеч. Той директно обвини сирийските правителствени сили, подкрепяни от Русия, че провеждат съзнателна политика на етническо прочистване в района на северния сирийски град Алепо. На подобни обвинения от Кремъл отговарят, че дори няма доказателства, че руските удари са причинили цивилни жертви.

„Отношенията ни сега са на най-лошото си равнище от няколко десетилетия. Турция извърши подла агресия към Русия. Турция не е дала адекватно обяснение на действията си и не е поднесла подходящо извинение”, заяву говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

На този фон единственият мащабен проект между Турция и Русия, който все още не е прекратен е строителството на АЕЦ “Аккую”. Руската страна твърди, че изпълнението му продължава, а Турция също не е давала никакви сигнали, че проектът може да пострада от влошените отношения.

Строителството на централата, състояща се от четири блока с обща мощност 4800 мегавата, се оценява на 22 милиарда долара.