syrian-civil-war2

Декларацията на бригаден генерал Ахмед ал Асири, съветник на втория престолонаследник на Саудитска Арабия Мохамед бен Салман, че неговото страна е готова да изпрати сухопътна армия в Сирия за борба срещу ИДИЛ показва промяна на стратегията на Риад в региона.

Веднага след това малкото кралство Бахрейн обяви същата готовност. В събота, 6-ти февруари обединени части на сирийската армия, шиитски милиции под иранско командване, Хизбула и руски спецназ под руски военен чадър са започнали офанзива срещу 35 000 бунтовници в Халеб. Ако няма външна помощ, според военни специалисти, те могат да издържат най-много два месеца. Гръбнакът на бунтовниците е фронтът „Нусра”, който преди 10 дни дислоцира по-голямата част от своите танкови и артилерийски части в града, прехвърляйки ги от други фронтове.

Битката за разделената на две, икономическата столица на Сирия – Халеб, която преди броени дни сирийската армия обсади напълно и отряза бунтовниците от техния тил в Турция, може да се превърне в детонатор за широкомащабна регионална война.

Очевидно, в променената обстановка, предишните „гаранции” на Джон Кери вече не работят. Във Вашингтон представител на Държавния департамент заяви, че е дошло време за създаването на зона „забранена за полети в Северна Сирия”, мечтана от Турция още от 2012 г. Американската страна вярва, че „веднъж създадена, едва ли Русия ще иска да създаде някакви предизвикателства пред съвместните сили на САЩ и нейните съюзници от НАТО, особено ако тя е поддържана от турска територия.”

Зам. – военният министър на Русия Анатолий Антонов веднага отговори: „Руските ПВО веднага могат да открият заплахите срещу руските самолети на мисия в небето на Сирия и да им осигурят адекватни мерки за извършване на нормални полети.”

Идната седмица се чака заседание на НАТО, на което очевидно ще се дискутира този въпрос. Джон Кери обърна внимание на Москва, че трябва да има примирие, тъй като „десетки хиляди бежанци са напуснали бъдещето полесражение по посока на Турция”. Освен това той допълни, че руската страна му е обещала готовност да предложи прекратяване на огъня при определени условия. Представителят на Русия в ООН Виталий Чуркин също направи изявление в този дух, посочвайки датата 10 февруари за направата на подобно предложение.

На този етап обаче полеви източници не споменават за някакво примирие, а само настъпление в Халеб на коалицията, водена от Русия.

Русия показа, че няма намерение да се съобразява с никого. До този момент руската дипломация намигаше, с по едно око на Риад. Преди седмица Москва изненадващо призна на обявената от нея за терористична организация „Джейш ал ислам” право да участва в преговорите в Женева. Това обаче не й попречи да предостави въздушен чадър за напредъка на сирийската армия в стратегическите селища Захра и Нубл. Директорът на Сирийската обсерватория за правата на човека Сами Абдулрахман заяви, че през последните три дни армията на режима осъществи напредък, колкото не успя за направи за цели три години.

Посещението на съветникът на иранския духовен ръководител Али Акбар Вилаяти в Москва разкри и поредната порция противоречия между двата съюзника. Техеран изпитва съмнения относно контактите на Москва с Риад и с Вашингтон. Не погледна с добро око и на посещението на Лавров в Абу Даби. Руският дипломат заяви, че руските бомбардировки ще продължат, докато не бъдат ликвидирани ИДИЛ и фронта Нусра.

Това предизвика силни съмнения на Иран относно промяна на позицията на Русия по отношение на т.нар. бунтовници. Всъщност, именно това е направил Лавров в ОАЕ, давайки уверения за страните от Персийския залив за милициите, които те подкрепят в Сирия.

Вилаяти е поскал руската военна операция да стане още по-широкомащабна и да не намалява темповете си, така както се получи веднага след Нова година. Путин е отговорил, че ако Иран иска това, то Ислямската република трябва да изпрати значителен сухопътен контингент, а не само „генерали” за съветници и полеви командири. Различията между Москва и Техеран се задълбочават и по отношение на съдбата на Асад. Москва вече е подготвила списък с възможни негови наследници. Преговорите в Женева всъщност имат една единствена цел – да легитимират сключената между Русия и САЩ сделка за приключването на войната в Сирия. Двете държави определят началото на юли за разгрома на ИДИЛ в Сирия, т.е. превземането на столицата й Ракка.

В тази турболентна обстановка западни източници твърдят, че Саудитска Арабия започва голямо военно учение на своя територия с  участието на военни части на други сунитски държави. Излезе информация, че ОАЕ, Катар, Мароко, Судан, Турция и Бахрейн вече са изпратили свои представители. Очаква се това да направят Малайзия, Индонезия и Бруней. Става въпрос за т.нар. ислямски въоръжени сили, за чието създаване беше обявено в края на 2015 г. Ще бъде създаден общ саудитско-турски команден щаб, който се очаква да ръководи сухопътна операция през турската граница.

Очевидно в момента Халеб е невралгичната точка. Лидерът на Сирийската национална коалиция Халед Ходжа отбелязва, че „арабската военна интервенция е екзистенциален въпрос.” Американски медии твърдят, че битката за Халеб може да реши и цялата война. В нея се преплитат интересите на великите сили, на всички регионални фактори, използващи всички средства в конфронтацията.

Видно е, че има разминавания между дипломати и военни. Важното е какво правят вторите, а не какво говорят първите. През следващите дни ще се види, дали ще се получи най-голямата ескалация на напрежение с директен сблъсък между двете противоборстващи коалиции, като за пръв път е възможно да се срещнат на терен саудитски и ирански военнослужещи.